‘Ákra Leuké, Lucentum, Laqant’, l’exposició més ambiciosa sobre els orígens d’Alacant

by | 07/01/2025

Es podrà vore al MARQ fins al mes de maig
Temps de lectura: 2 minuts

Ciutats de llum. Ákra Leuké, Lucentum, Laqant acaba d’inaugurar-se al MARQ d’Alacant i serà  l’exposició temporal que major superfície ocuparà en la història del museu, inaugurat en l’any 2000. En concret, l’objectiu d’esta nova proposta de producció pròpia és la d’il·lustrar la successió d’enclavaments antics que van poblar el paratge de l’Albufereta d’Alacant, emprant com a eix vertebrador el jaciment arqueològic del Tossal de Manises, els orígens antics de la ciutat.

La mostra s’estén per les tres sales d’exposició temporal (dedicades a investigadors profundament vinculats al jaciment: Enrique Llobregat, Francisco Figueras Pacheco i el Comte de Lumiares), així com la Sala Noble de la Biblioteca i l’avantsala de l’àmbit expositiu, i es podrà vore fins al 18 de maig de 2025, amb una ambiciosa selecció de 661 peces arqueològiques que comprenen el període que va del segle VI a.C. al segle X, abastant l’època ibèrica, la púnica, la romana, l’andalusina i la feudal cristiana. No debades, l’exposició és el resultat de dècades d’investigació sobre el jaciment del Tossal de Manises, de la seua protecció i salvaguarda, de la seua posada en valor i de la seua conversió en un espai socialitzat.

En concret, els eixos principals de la mostra, concebuda des d’una narrativa cronològica, s’estructuren segons les ciutats que van habitar l’Albufereta d’Alacant. La primera sala se centrarà en la primera població documentada al Tossal de Manises, d’època cartaginesa, corresponent a l’Ákra Leuké citada per Diodor de Sicília i que va formar part de la rereguarda d‘Hanníbal Barca en la seua guerra contra Roma. Abans d’ella es repassaran els antecedents històrics de l’Albufereta, emmarcats en la Contestània ibèrica, amb especial èmfasi en els jaciments ibèrics disposats als voltants immediats del Tossal de Manises.

En la segona sala s’abordarà la Lucentum romana, el municipi de dret llatí citat per Plini el Vell que, després d’un llarg periple historiogràfic, ha tornat a situar-se al Tossal de Manises. En este espai es detallarà la faceta més pública d’esta cultura romana, especialment la seua societat, religió i poder.

A l’inici de la tercera sala s’exposaran les facetes més quotidianes de la ciutat romana i a continuació, amb la presència del cementeri islàmic excavat en el Tossal de Manises i coetani a la Laqant àrab esmentada en el Pacte de Teodomir, el visitant transitarà l’abandó de la Lucentum romano-visigòtica, l’ocupació islàmicadel barri de Benalúa, del Benacantil i de Fontcalent, i la cristianització posterior de l’entorn del Tossal de Manises.

El passadís d’eixida estarà dedicat en exclusivitat a la conformació del paisatge de l’Horta d’Alacant, conformat en època andalusina i cristiana i que va perdurar fins a l’arrancada del segle XX, coincidint amb un interés renovat pel poblament d’esta zona alacantina. Finalment, la biblioteca servirà per a il·lustrar el procés de recuperació, restauració i posada en valor del jaciment del Tossal de Manises, una tasca complexa que durant dècades ha dut a terme la Diputació d’Alacant.

El director del MARQ, Manuel Olcina, ha puntualitzat que esta mostra “és un recorregut vital amb un fascinant disseny i amb més de 600 peces, de les quals un centenar procedixen d’altres museus espanyols, com el Museo Arqueológico Nacional”. Segons ha indicat, “monedes, escultures, joies, armes o restes carbonitzades podran visualitzar-se en esta mostra que estarà acompanyada per un extens catàleg amb més d’una quarantena de col·laboracions”. Olcina ha ressaltat la vàlua de l’equip tècnic encarregat de muntar “esta complexa exposició mitjançant un treball ingent que esperem que servisca per a exhibir el nostre ric i extens patrimoni relacionat amb els orígens d’Alacant”.

Et pot interessar