Cigrons bollits

by | 08/11/2024

Una recepta senzilla, que pot ser un primer plat excel·lent en totes les estacions
Temps de lectura: 2 minuts

Estem acostumats a vore els cigrons acompanyats d’unes altres coses, i el primer que ens ve al cap és l’olla o putxero, que es prepara amb bona cosa de carns i vegetals, tot i que l’ingredient principal continuen sent els cigrons (o els fesols), i també es poden presentar guisats de diverses maneres, sempre acompanyats d’ingredients diversos. Això no obstant, els cigrons poden eixir a taula només bollits, ruixats amb unes gotes d’oli, i són un primer plat excel·lent, d’hivern i d’estiu, conegut per tota la geografia valenciana i més enllà. És un plat molt antic i ja s’esmenta en un epigrama del poeta romà Marcial, del segle I:

Si et turmenta, Torani, la perspectiva d’un trist sopar a ta casa, pots vindre a dejunar amb mi. No et mancaran, si estàs avesat als aperitius, lletugues comunes de Capadòcia i porros picants i tallades de tonyina amagades davall rodanxes d’ou. Se’t servirà un ull de col verda, acabat de collir a l’horta frescal, sobre un plat tan ennegrit pel fum que no el podràs agafar sense embrutar-te les mans, i també farinetes blanques cobertes de botifarra i pàl·lides faves adobades amb cansalada viada. Si pretens la delicadesa d’unes postres, et presentaran raïms a penes pansits, les peres dites de Síria i, a usança de la docta Nàpols, castanyes torrades a foc lent; quant al vi, tu el faràs bo bevent. A més d’això, si per ventura Bacus excitara, com sol fer, la teua gana, et prestaran ajuda olives famoses, collides fa poc a les branques del Picé, cigrons bollits i tramussos tebis. Humil serà el convit -¿qui ho pot negar?-, però no hauràs de fer ni sentir compliments, i et tombaràs plàcidament, ben a gust com sempre.

Ingredients (per a 4 racions): 400 g de cigrons, 1 ceba, oli d’oliva i sal. Opcional: Mitja dotzena d’alls, un parell de fulles de llore.

Preparació: D’entrada posarem els cigrons (prèviament remullats) en una olla, els cobrirem amb aigua i ho deixarem al foc. En acabant pelarem la ceba, li farem dos talls en creu (sense arribar a partir-la) i l’afegirem a l’olla. Ho salarem tot i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bollir a foc molt suau, amb l’olla tapada. En passar una estona ho tastarem de sal. Al cap d’unes dos hores i mitja d’ebullició, quan els cigrons estarem cuits, els traurem del foc, en llançarem l’aigua, els posarem en els plats, els ruixarem amb oli i els traurem a taula. Hi podem afegir mitja dotzena d’alls o un parell de fulles de llorer.

Vicent Marqués (València, 1950) és cuiner i escriptor especialitzat en la gastronomia. Col·labora com a articulista en diversos mitjans de comunicació i ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen els deu volums de l'enciclopèdica Història de la cuina catalana i occitana.

Et pot interessar

Arròs amb pata

Arròs amb pata

Una recepta típica de les comarques meridionals valencianes, prou difícil de vore

L’olla xurra

L’olla xurra

Una olla de fesols amb botifarres típica de la comarca de la Serrania

Carn al tombet

Carn al tombet

Un guisat de corder (o altres carns) típic dels Ports, el Maestrat, l’Alcalatén i part de la Plana