Este dimarts 8 d’octubre comencen les I Jornades de Memòria Democràtica de Jesús Pobre, un cicle d’activitats que busca homenatjar les víctimes del franquisme i reflexionar sobre la importància de la memòria històrica. Les jornades s’inauguren amb un acte simbòlic: el canvi de nom del carrer Bisbe Hervàs, que a partir d’ara es dirà carrer Juan Fornés Pons, en record de l’últim alcalde republicà d’esta població de la Marina Alta. L’homenatge està dedicat a totes les víctimes jesuspobreres del franquisme i s’emmarca dins de les activitats del 9 d’Octubre, vinculant així la reivindicació de la identitat col·lectiva del poble valencià amb la memòria democràtica de la localitat. El programa de les jornades s’estendrà fins a mitjan novembre, amb diferents conferències que abordaran temes relacionats amb la memòria democràtica, els reptes actuals i la repressió franquista:
- El 23 d’octubre, Vicent Galiana oferirà la xarrada La memòria democràtica hui: avanços, reptes i tasques pendents.
- El 31 d’octubre, Andreu Almiñana parlarà sobre Don Estanislao Noguera, un mestre de la República.
- El 8 de novembre, Teresa Llopis compartirà el testimoni de la Fossa número 100 de Paterna, un cas simbòlic de la repressió franquista.
- El 15 de novembre, Josep Fornés tancarà el cicle amb una ponència sobre La repressió franquista a Jesús Pobre, un exemple: Jose Fornés Grimalt.
Totes les conferències tindran lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Jesús Pobre, a les 19:30 hores.
Fotografia de portada: Jesuspobrers al front de Terol en 1936. A continuació: Juan Fornés Pons.