Comença la 59ª Fira del Llibre de València als Jardins del Real

by | 24/04/2024

Entre el dijous 25 d'abril i el diumenge 5 de maig
Temps de lectura: 2 minuts

La Fira del Llibre de València calfa motors en la seua 59 edició per a un any  amb més autors que ma” i un total d’1.300 activitats per a tots els públics. La festa del llibre valenciana aterra als Jardins del Real o Vivers del 25 d’abril al 5 de maig amb 82 expositors que ocuparan prop de 120 casetes. Així ho han destacat el director del certamen, Manolo Gil; el president del Gremi de Llibrers de València, Juan Pedro Font de Mora, i la presidenta de la Fundació Fira del Llibre de València, María Bravo, en l’acte de presentació que ha comptat amb la presència del regidor de Cultura, José Luis Moreno.

Font de Mora ha destacat que, “si el temps acompanya, podem ser prou optimistes perquè enguany presentem molts llibres i moltes novetats i ens agrada pensar que serà un any espectacular. Esperem que siga també l’any del rècord de vendes”. La presidenta de la Fundació Fira del Llibre de València ha indicat que sempre són “molt cauts” a l’hora de fer prediccions sobre com anirà la fira, ja que considera que “hi ha molts factors com l’oratge que no depenen de nosaltres”, però assegura que són “molt optimistes”. Per la seua banda, Manolo Gil ha explicat que “autors convidats per l’organització de la fira tindrem al voltant dels cent però, a banda, estan els que venen específicament a les casetes”. Segons Gil, aquest és un any “de rècords”, ja que si es tenen en compte “els autors que ens visiten, les presentacions, les activitats familiars i escolars, i les signatures que es fan tant en organització com en les casetes, tenim 1.300 activitats en deu dies, és a dir, a les casetes van més autors que mai”.

Grans noms de la literatura nacional i valenciana com Fernando Aramburu, Elvira Cambrils, César Pérez Gellida, Teresa Pascual, Jesús Carrasco, Andrés Neuman, Sebastià Alzamora, Alice Kellen, Carla Antonelli, Valeria Corream, Mariola Cubells, Pol Guasch, Sara Torres, Emma Zafón, Maria Herreros, o Martí Domínguez, es donaran cita en la Fira del Llibre de València on llibreries, editorials i organismes i institucions exposaran les últimes novetats literàries per a tots els gustos literaris i per a totes les edats. El públic lector podrà gaudir de presentacions de llibres, signatures d’autors i autores, conferències, taules redones, tallers infantils i juvenils, espectacles musicals, concursos i altres activitats culturals. De la mateixa manera, estaran presents els aniversaris i commemoracions més destacades del món de la literatura, com per exemple el centenari del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, el 60 aniversari de Mafalda, el 65 aniversari d’Asterix i el 25 del Grúfalo.

Com en cada edició, el valencià té una presència important lloc que ho té com a llengua oficial de les seues comunicacions. Aproximadament un 40% de les activitats programades són en valencià, destacant en este sentit el conjunt de les dirigides al públic escolar.

El cartell de la fira, obra de la dibuixant de còmic Ana Penyas, ret homenatge també a alguns dels personatges més importants de la història de la literatura, com per exemple Julio Cortázar, de qui commemorem el 40 aniversari de la seua mort; Franz Kafka, en el centenari de la seua defunció; Mafalda, el personatge de Quino que enguany fa 60 anys i diversos autors valencians, entre ells Maria Beneyto, nascuda a València i escriptora de l’any 2025, i Vicent Andrés Estellés, de qui celebrem el centenari del naixement, i de qui es presentarà la seua biografia.