Edicions Bromera celebra des d’este mes i fins a l’abril de 2026 els seus 40 anys de trajectòria, en els quals s’ha professionalitzat i consolidat com a indústria cultural valenciana, amb una campanya en la qual reivindicarà al sector editorial valencià i la necessitat de donar-li visibilitat. El primer acte públic de l’aniversari tindrà lloc el 24 d’abril, durant la inauguració de la Fira del Llibre de València. Una vegada finalitzat l’acte oficial, a l’espai Maria Beneyto, Bromera farà un brindis festiu amb tots els assistents per a celebrar els 40 anys en el context de la Fira del Llibre de València, la segona més important de l’estat.
Alhora, l’editorial valenciana ha presentat les seues novetats literàries de primavera, que inclouen obres de Gemma Pasqual, Josep Ballester, Helga Ambak, Pasqual Alapont, Vicent Borràs o Vicent Marco. Així, el director general de Bromera, Bernat Bataller, ha explicat que, encara que desconeixen “quina serà la indemnització pels 350.000 llibres afectats” per les inundacions de la Dana d’octubre, continuen treballant per a contribuir a la normalització del sector editorial valencià i estan preparant Sant Jordi, la Fira del Llibre de València i la presència en la Fira de Bolonya. Per la seua banda, la subdirectora del grup, Sandra Capsir, ha assenyalat que, tot i l’impacte de la Barrancada, han decidit continuar amb la celebració de l’aniversari, perquè “ara més que mai” cal fer visible “la gran faena” que les editorials valencianes duen a terme. No debades, ha destacat que Bromera dona treball a un centenar de persones, de manera directa i indirecta, publica en totes les llengües de l’Estat, té mercat a Llatinoamèrica i Europa, i disposa d’un catàleg, entre tots els seus segells, de més de 5.000 llibres.
Pel que respecta a les apostes literàries de primavera de Bromera, l’editor Marc Senabre ha volgut destacar que “tot i les dificultats, el Grup Bromera arriba a una de les campanyes més importants per al sector amb una oferta literària de molta qualitat i per a tots els públics“. En concret, Gemma Pasqual presenta la seua nova sèrie ‘Secrets’, protagonitzada per un grup de jóvens que han de sobreviure a un compte d’Instagram, el primer títol del qual és Drames i likes a l’institut. El professor Josep Ballester i la il·lustradora Helga Ambak firmen Maria Beneyto, una dona forta, la biografia il·lustrada d’una autora clau de la literatura valenciana, mentre que Vicent Borràs presenta Uns anys de Pau, una novel·la que conta la vida de Pau, que ara té 30 anys i ha fet una transició de gènere.
En la col·lecció ‘L’Eclèctica’, es publica el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, El blau al meu costat, d’Eva Moreno, una història intimista protagonitzada per Elisa, en un viatge a la seua infantesa amb els clarobscurs de la identitat pròpia. A més, Bromera llança una nova edició de Les cendres del cavaller, de Silvestre Vilaplana, amb pròleg de Carles Fenollosa, una de les obres més emblemàtiques de l’editorial i que inaugura un nou disseny de la col·lecció d’adults aprofitant el 40 aniversari. Relacionats amb la dana, Pasqual Alapont presenta per al públic infantil Julieta i el peluix perdut, la història d’una xiqueta que perd el seu burret de peluix quan una devastadora riuada inunda el seu poble; i per al públic jove Marta Meneu-Borja D’acer i de cristall, un homenatge a la força col·lectiva dels voluntaris i les voluntàries que es van implicar a ajudar.
Finalment, en clau internacional es publica Els ofegats, de John Banville, i Un futur radiant, de Pierre Lemaitre, mentre que en l’àmbit de la no-ficció, Vicent Marco i Raúl Salazar firme A fer la mà! Passatemps valencians, un quadern que arreplega més de 60 jocs i enigmes sobre cultura valenciana.