Un relleu funerari d’una parella, home i dona, a mida quasi real, corresponent a una tomba monumental de la necròpoli de Porta Sarno a Pompeia, ha emergit durant una excavació arqueològica, en el marc del projecte d’investigació Investigating the Archaeology of Death in Pompeii, dut a terme per la Universitat de València, en col·laboració amb el Parc Arqueològic de Pompeia i davall la direcció científica del professor Llorenç Alapont i ÁTROPOS, el grup d’investigació en cultura de la mort de la UV.
Les dos escultures en alt relleu han sigut traslladades per a iniciar la seua restauració i seran una de les peces destacades a l’exposició Ser dona a l’antiga Pompeia, que s’inaugurarà el pròxim 16 d’abril al Parc Arqueològic de Pompeia. El públic podrà observa els delicats treballs de restauració, que es realitzaran durant el període de la mateixa exposició.
En concret, l’àrea investigada es correspon a una zona excavada en els anys 90 per a la construcció de la doble autopista de la Circumvesuviana. Les excavacions de 1998 ja havien registrat la presència de més de 50 sepultures per cremació, marcades per esteles i un monument funerari amb arc. Ara, les investigacions més recents liderades per un equip d’arqueòlegs valencians han tret a la llum una tomba monumental composta per un gran mur amb diversos nínxols coronats per un relleu d’una figura femenina i una altra masculina, possiblement una parella d’esposos. El simbolisme dels accessoris esculpits de la dona podria identificar-la com a una sacerdotessa de Ceres. La qualitat del tallat en les escultures i les seues característiques arcaiques suggereixen una datació al període tardà de la República.
“Esta campanya és una ocasió valuosa per ampliar les investigacions i les activitats de valorització a l’àrea fora de les muralles de Pompeia”, subratlla el director del Parc, Gabriel Zuchtriegel. “Gràcies a la col·laboració de la Universitat de València, a la qual també devem el descobriment, fa alguns anys, de la Tomba de Marco Venerio Secundio a la mateixa àrea, ha sigut possible treballar en un projecte multidisciplinari que ha implicat en les seues diverses fases diferents professionals, entre ells arqueòlegs, arquitectes, restauradors i antropòlegs”, ha afegit.
La vicerrectora de Cultura i Societat, Ester Alba, assenyala que “des de la Universitat de València estem molt satisfets d’esta col·laboració amb el Parc Arqueològic de Pompeia i amb els resultats obtinguts en les diferents campanyes arqueològiques, com mostra este excepcional descobriment. Esta col·laboració s’intensificarà a través d’un conveni de col·laboració que permetrà noves accions conjuntes en l’àmbit cultural, formatiu i museogràfic. Entre estes accions es contemplen microcredencials, exposicions, cursos i activitats dins de la ruta europea Aromassalutis.eu”.
A continuació, diverses notícies audiovisuals i fotos (d’Alfio Giannotti i Joaquim Alfonso) sobre la descoberta: