El passat 6 de maig es va celebrar el primer aniversari del rei Carles III com a monarca del Regne Unit i dels altres catorze països lligats a la Commonwealth. I com cada dia soc més anglesa, un xicotet comentarista de la Casa Reial creix dins de mi i no puc evitar donar-vos dos pinzellades de com s’ha viscut este primer any des d’ací.
La família Windsor està vivint una època allunyada de l’afecte dels britànics. Poca eufòria despertà ja en el dia de la seua coronació (com també vos contàrem ací) i la cosa no ha canviat molt, encara més tenint en compte les dos grans notícies d’enguany: les sengles malalties de Carles III i Kate Middleton.
No entraré a comentar la paranoia col·lectiva en la qual entràrem tots entre gener i març sobre l’esposa del príncep Guillem. Durant setmanes, vaig entrar en tots els caus de conill (expressió que empren molt per ací i que fa referència a Alícia en el País de les Meravelles) de les teories conspiratòries. Finalment, la pobra Kate va haver d’eixir en públic per a comunicar el seu càncer, mentres la gent continuava pensant que era una intel·ligència artificial i no la verdadera persona.
Quant a Carles… Conegut és que la societat britànica n’està dividida. El passat abril es publicaren les dades del Centre Nacional d’Investigació Social (NatCen), l’ens britànic dedicat a les enquestes. Segons indiquen, només el 51% de la població pensa que la monarquia té rellevància. És la dada més baixa des que es fa eixa pregunta, és a dir, des de1983, fa més de quaranta anys. En aquell moment, el 86% dels britànics els considerava importants. És més: hui vora un 16% demana que la Corona siga abolida, enfront del 3% d’aquells moments.
L’aniversari de la coronació ha estat en sintonia amb estos números. També és cert que el rei no volia tanta pompa i boato. Ja massa crítiques va rebre l’any passat per les despeses fetes, i des de llavors la situació econòmica del país no ha millorat. Evidentment, el seu estat de salut també ha influït en eixa decisió.
La fita més remarcable ha sigut la descoberta al públic del seu retrat oficial. Un parell de dies de bromes i memes en Internet i prou. L’artista Jonathan Yeo ha triat un color coral-rogenc prou cridaner que ha provocat referències sobre la sang vessada per l’Imperi Britànic o quan punxaren unes converses de Carles dient que volia ser un tampó per a estar dins de Camil·la (quan encara estava casat amb Diana). Uns amics visitaren l’obra tres dies després d’haver-se penjat al públic i la pogueren gaudir pràcticament a soles. A penes hi havia quatre persones fent cua. Tot un símptoma.
Foto portada: fragment del retrat de Carles III, obra de Yeo