Mor Ricardo Miravet, l’organista argentí que donà el castell de la Todolella

by | 05/04/2024

Va fer una gran tasca cultural als Ports
Temps de lectura: 2 minuts

Ricardo Miravet Toutain, organista argentí i exalcalde de la Todolella, en la comarca dels Ports, ha mort als 93 anys, segons ha informat l’Ajuntament de Morella. Segons apunta el consistori, Miravet ha sigut considerat un dels organistes més prestigiosos del món i ha estat vinculat amb la ciutat de Morella i a l’òrgan de Turull de la Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major de la població. Miravet va crear en 1982 el Festival Internacional de Música de Morella que ara porta el seu nom. També va participar en la restauració de l’òrgan de Turull, de més de 300 anys d’antiguitat, en 1987. Així, l’Ajuntament de Morella el va declarar fill adoptiu en 1996.

Abans de la seua arribada als Ports va destacar a França com a músic i professor de prestigi, a París, on va ser l’organista titular de l’església de Saint-Germain-l’Auxerrois. Compositor, les seues obres musicals han sigut valorades internacionalment i la seua dilatada experiència i entrega li valgueren ser nomenat en la dècada de 1970 com a ambaixador de la UNESCO i membre dels grups de treball per a l’estudi de la música a Amèrica Llatina.

El seu amor per la comarca dels Ports ha quedat unit per a l’eternitat al castell de la Todolella, que va comprar amb la seua esposa Livia Férgola Grussi en 1966 i que es va convertir en sa casa i en la seua gran aportació com a mecenes cultural. El va restaurar i en l’any 2018, quan era alcalde de la Todolella pel PSPV, el va donar a la Generalitat Valenciana per tal que es convertira en un centre cultural. En ell, va reunir una biblioteca amb més de 6.000 obres, entre les quals destaca una primera edició del Quixot. Pengen de les parets de la fortalesa obres d’art, tapissos i pintures que Miravet ha anat atresorant durant tota una vida i, en una sala de reparacions, tresors en forma d’orgues de diferents tipologies i models que estaven en plena restauració, perquè Ricardo va treballar fins al final per a recuperar patrimoni.

Et pot interessar