L’assaig ‘Irreductibles’, de Carles Fenollosa, es presenta a Manuel este divendres 7 de juny

by | 06/06/2024

En un acte organitzat per l'associació cultural Mitja Galta
Temps de lectura: 2 minuts

L’assaig Irreductibles. Una història de la llengua i de la literatura dels valencians, de l’escriptor Carles Fenollosa, ha arribat com una novetat cabdal del panorama literari en valencià i en un moment històric que el mateix llibre qualifica de “paradoxal i decisiu”.

L’obra fa una repassada panoràmica, irònica i provocadora de la història de la llengua i de la literatura dels valencians des de la creació del Regne de València al segle XIII fins als nostres dies, amb una visió global que no deixa de banda la resta del domini lingüístic compartit amb catalans i balears, però que s’escriu per primera vegada amb contundència des d’una perspectiva valenciana. Un viatge fascinant per molts aspectes oblidats del nostre passat i que revisa en part les concepcions establerts per Joan Fuster, alhora que proposa la llengua com a element fundacional i eix vertebrador històric del poble valencià, junt amb les seues institucions i la consciència col·lectiva pròpia, vehiculada i promoguda per la seua literatura. De fet, que sense una literatura d’alt nivell i una voluntat social constant la llengua no hauria sobreviscut és una de les grans conclusions del llibre.

De cara al present i el futur, Irreductibles és un colp sobre la taula per a despertar de l’immobilisme, ja que planteja una clara crítica a la deriva sociolingüística posterior a la Transició i una disjuntiva evident: o s’aposta decididament per una modernitat de la llengua que implique la societat i la política en conjunt o es continuarà l’actual procés de substitució lingüística, que acabarà certificant la dissolució dels pobles valencià, català i balear. Un llibre “excepcional” com afirmava Josep Daniel Climent a les pàgines del diari La Vanguardia, destinat a remoure consciències.  I no només pel seu contingut, sinó també per la impactant escriptura de Carles Fenollosa, doctor en filologia per la Universitat de València, professor, escriptor i guanyador del Premi València Nova d’Assaig per Víctor Iranzo, poeta de la Renaixença i del Premi Lletraferit de Novel·la per Narcís o l’onanisme.

Després d’haver-se presentat arreu de la geografia valenciana, a BarcelonaPalma o Madrid, i ja en la seua 2ª edició, l’obra arriba a la localitat de Manuel, en la Costera, este divendres 7 de juny amb una presentació-col·loqui a la Biblioteca (C/ Àngel, 28) a les 19:00h hores, organitzada per l’associació cultural Mitja Galta. Podeu llegir la sinopsi completa i trobar més dades sobre l’autor, així com una mostra del llibre en el següent enllaç: https://bit.ly/3NS3iD0

Vicent Baydal (València, 1979) és editor, historiador i cronista oficial de la ciutat de València. Ha publicat, entre altres llibres, Els valencians, des de quan són valencians?, València no s’acaba mai, Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians i Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història. 

Et pot interessar