Nascut a Benifaió el 7 de novembre de 1931, José Huguet Chanzá estudià batxillerat en el Col·legi de Sant Josep i i obtingué el títol de Professor Mercantil per l’Escola de Comerç de València. Durant els seus estudis feu estades a França per a perfeccionar el francés i treballar com a representant de l’empresa familiar d’exportació de taronges a la frontera amb Estrasburg, vivint durant els hiverns de 1953 a 1956 en Kehl. Entre 1956 a 1961 visqué a Pamplona, dirigint dos fàbriques per a recuperar el coure i exportar les pirites llavades a través del port de Pasaia. En 1962 fundà i codirigí amb son pare Urbanizadora Calpe S.A., dedicada a la urbanització de terrenys i construcció, però en la qual va establir una limitació d’altura a les seues urbanitzacions i mai va permetre construir més de planta i un pis.
Com a resultat dels seus contactes i amistat amb els integrants del Grup Parpalló, en 1962 inicià l’edició de la revista Suma y sigue del arte contemporáneo, dirigida per Vicent Aguilera i Cerni, de la qual van aparéixer deu números en la seua primera època (1962-1966) i tres en la seua segona (1967). També en els anys 60 es casà amb Catherine Baudin (París, 1943 – València, 2021) i començà una col·lecció de targetes postals i fotografies de temes valencians adquirides inicialment a la capital francesa, amb la qual, ampliat amb llibres, mapes i tot tipus de material antic, conformà l’anomenat Arxiu Gràfic Valencià, que va estar sempre disponible per als investigadors en el seu edifici del carrer La Nau de València. En 1989 es va crear la Societat Valenciana d’Història de la Fotografia, de la qual va ser nomenat president, i en 1991 fou el promotor de la monumental Historia de la fotografía valenciana, a la qual se sumaren després desenes de llibres conformats amb els materials de la seua col·lecció. En 1992 la Generalitat Valenciana li adquirí 22.263 postals, 18.501 fotografies sobre paper i més 7.000 negatius sobre vidre, que formen el Fons Huguet de la Biblioteca Valenciana.
També va promoure el Museu de la Impremta, un museu privat en el Monestir del Puig de Santa María, al qual va aportar 216 peces entre cartells, gravats, mapes, fullets i altres materials. El museu es va agermanar amb el Gutenberg de Magúncia, que va autoritzar i va facilitar que es fera una rèplica de la premsa de Gutenberg, la qual presidix la seua entrada i va ser l’origen de l’agermanament entre les dos ciutats. En el 2006 els fundadors i propietaris del museu el van donar a la Generalitat, que el va acceptar i i el va convertir en el Museu de la Impremta i dels Arts Gràfiques. En el 2004 José Huguet va ser nomenat Acadèmic d’Honor per la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i fins a la seua mort continuà ampliant la seua col·lecció particular, que actualment compta amb més de 100.000 peces i que no han passat a mans públiques, com era la seua voluntat. Ara, als 93 anys, el 7 d’abril de 2025 se n’ha anat el referent indiscutible del col·leccionisme valencià.
Fotografia de portada: Txema Rodríguez