Maria Beneyto (València 1920-2011) és l’escriptora valenciana més rellevant del segle XX, autora d’una obra que s’articula al volant d’allò viscut, la incertesa de les relacions personals, els dilemes íntims i la presència constant de la ciutat de València. Tant és així que esta trajectòria li ha merescut el reconeixement d’Escriptora de l’Any 2025 per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Beneyto fou poeta i narradora i signà més de trenta llibres, alguns dels quals meresqueren importants premis i en destaquen alguns com els poemaris Ratlles a l’aire (1956) i Vidre ferit de sang (1977) o la novel·la La dona forta (1967). Però també resulta cabdal l’obra amb què guanyà el Premi València de Novel·la l’any 1959, El río viene crecido, una narració de la qual encara no hi havia cap traducció al valencià. Ara, Llibres de la Drassana i la Institució Alfons el Magnànim, amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la posen a l’abast dels lectors amb una traducció acurada, viva i que trasllada el sabor de la llengua dels personatges i la narradora que va ser Maria Beneyto, a càrrec de l’acadèmica, filòloga i catedràtica de Filologia Carme Manuel, qui a més és presidenta de la Comissió Escriptora de l’Any 2025. En signa el pròleg l’escriptor Rafa Lahuerta, entusiasta admirador de la novel·la.
El riu ve crescut té una vigència atemporal i dolorosa per als valencians, ja que narra les riuades del Túria que assotaren la capital valenciana en els anys 1949 i 1957. Per a Beneyto, este catastròfiques riuades no són només un desastre natural, sinó el símbol de les inhumanes condicions a què la societat de postguerra condemnà els valencians. La seua novel·la, en conseqüència, resulta una fita indispensable per a conéixer la misèria i la grandesa del poble valencià, en permanent contradicció.
En concret, centrant-se en la penúria de l’època i en aquelles devastadores riuades, que se succeïren amb només huit anys de diferència, i de la penúria de l’època, Maria Beneyto narra les vides de personatges inoblidables, com el pescador Toni i la seua filla Vicenta, els nouvinguts malaguenys Rosa i Paquiro, el cego Isidro i la seua dona Victòria, els problemàtics Chon i Jaime o l’ancià il·luminat Gaspar Gómez de la Rábida, que s’entrecreuen amb altres personatges de barris populars de València, com el Carme, Natzaret i Campanar. Veus, vides i destins, que l’oïda i la sensibilitat lingüística de Carme Manuel ens posen per primera vegada a l’abast en la nostra llegua per a celebrar a la gran autora valenciana del segle XX, Maria Beneyto.
El llibre es presentarà per primera vegada este dissabte 29 de març a les 18:30 hores en la Plaça del Llibre de Gandia, ubicada en la plaça del rei en Jaume de la capital de la Safor, de la mà de la mateixa traductora, Carme Manuel, de la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, i l’editor de Llibres de la Drassana, Vicent Baydal. Més avant, el dijous 9 d’abril a les 19:00 hores es presentarà amb el prologuista, Rafa Lahuerta, a la llibreria Berlín de València (C/ Polo y Peirolón, 1) i el divendres 25 d’abril a les 19:00 hores a la Fira del Llibre de València amb l’editor de la Institució Alfons el Magnànim, Enric Estrela.
El riu ve crescut ja està a la venda i arribarà en els pròxims dies a les llibreries.