Descobert el dietari d’un soldat de la Vall de Gallinera en la Guerra de Filipines

by | 25/04/2024

Ha estat transcrit per l'historiador Vicent Baydal, per encàrrec de l'Ajuntament de la Vall de Gallinera
Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de la Vall de Gallinera protegirà ja per sempre una part importantíssima del seu patrimoni històric amb una nova publicació: Joaquim Boronat Alemany, de la Vall de Gallinera a les Filipines (1897 – 1900). El dietari del retorn, una joieta literària i històrica transcrita i analitzada per l’historiador i cronista de València Vicent Baydal. La localització es va produir a l’abril de 2022 gràcies al programa de la Radiotelevisió Valenciana Tresors amb història, on acudiren Rosa Pavia Cervera, besneta del protagonista, i Robert Lloréns, veïns d’Alpatró, en la Vall de Gallinera, amb un xicotet dietari escrit per Joaquim Boronat Alemany en l’any 1900, on contava la seua estada de tres anys en la Guerra de Filipines.

Boronat (Alpatró, la Vall de Gallinera, 1877 – 1912) va anar com a soldat en 1897 per a combatre la Revolució Filipina, vençuda a finals d’aquell any. Però més avant, a mitjan 1898, amb l’ajuda dels Estats Units d’Amèrica els independentistes filipins van tornar a rebel·lar-se i Boronat va caure pres, en penoses condicions, durant més d’un any i mig. Arran d’esta troballa l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, governat per Gent per la Vall, decidí iniciar els tràmits amb la família del protagonista per a poder realitzar la tasca de transcripció, estudi i publicació del xicotet dietari.

Des del consistori municipal es vol agrair a la descendència del matrimoni d’Alpatró format per Joaquim Boronat Alemany, protagonista de la història, i per Vicenta Maria Càndida Seguí Seguí, per haver preservat amb tanta estima el document durant més d’un segle. I també volen agrair especialment a Roberto Lloréns Reig, que treballa de valent per a conservar la memòria fotogràfica de la Vall de Gallinera, i que va descobrir esta valuosa troballa en una de tantes converses amb Maria Cervera Boronat, Maria del Civil, també d’Alpatró i neta de l’autor del manuscrit.

El llibre es presentarà este dissabte 27 d’abril a les 12:30 hores en el Centre Parroquial d’Alpatró, en el marc els actes de la Festa de Sant Marc.

Et pot interessar