La Comissió de Festes de Jesús Pobre ha presentat hui el cartell de la XXI edició del Cabrerock, que se celebrarà, com cada any, el cap de setmana anterior al 9 d’Octubre, els dies 4 i 5. Es tracta d’un festival d’orígens ancestrals, relacionat amb la festa del cabrerot, celebració entorn del raïm que madurava després de la verema i que quedava sense collir a l’abast del poble. Enguany s’ha programat en dos jornades per poder fruir plenament d’un cartell coherent, arrelat, divers i divertit, definit pel predomini del rock de guitarres, les cançons en valencià i els grups de la Marina Alta, una de les comarques valencianes musicalment més actives i riques.
El grup més foraster Mossén Bramit Morera i Els Morts —músics de Barcelona, amb cantant d’Oliva– s’anuncia com a plat fort del festival i actuarà dissabte 5 cap a les 23.00. Amb dos LPs (el segon, Cadàvers exquisits, de 2023) i dos EPs editats, els seus dotze anys de trajectòria amb concerts i festivals dins i fora del territori lingüístic els situen com un referent indefugible si parlem de rock’n’roll garatger, i quasi únic si és cantat en valencià. Els seus xous transiten entre l’escenografia sinistra, la sàtira festiva i la dansa catàrtica, amb cançons reblides de cites literàries, llegendàries i històriques així com d’humor i de compromís polític.
Prèviament —a partir de les 20 h- hauran passat per l’escenari del carrer 13 Roses els gaters Back Storm, veterà grup de metall extremós que tornen per al Cabrerock després d’un parèntesi que ha impacientat la seua parròquia, i Blue Guano, pioners del country/americana —amb tocs de grunge rock— cantat en valencià i vinguts de la Vall de Laguar, l’Oest de la Marina. De la mateixa vall hauran arribat per tancar la nit, Jean Jass, un grup de gran format —percussions, vents, fusió de funk, ska, rap i cúmbia- perfecte per tancar la nit amb gran festa i desgast d’espardenyes.
La nit anterior —divendres 5— hauran obert el foc Mullet Sickness, un joveníssim duet de Gata de Gorgos (sí: el nom juga amb els cognoms Mulet i Signes) que debutaren amb gran èxit en el Figa (Festivalet Independent de Gata). El seu rock sorollós reivindica formacions com The Beeders o Fountaines DC. Els acompanyaran Ferreteria Rosario, un trio de punk rock, provinent de Pedreguer amb un pegolí a la bateria. Es tracta d’una formació engreixadíssima en concerts prou concorreguts, que compta amb una apassionada legió de fans en la contornada i que ja està punt per pegar un bot cap a públics més amples i diversos.
Els orígens ancestrals d’un festival veterà
El cabrerot és el raïm tardà que no s’ha veremat per no estar madur en el moment de la collita i que quedava en el cep a l’abast del poble (i dels pastors i les cabres, es pot entendre). Per a que ho entenga la gent de la taronja, seria una cosa així entre el repom i el rebuig. I, igual com estos, es considera de pitjor qualitat. El terme és inveterat i ja el gasta despectivament Jaume Roig en l’Espill: De cep corcat / sarment plantada, / ni de brocada, / ni d’esporguim, /tard fa raïm /ni cabrerots. De totes maneres, la gent de la Marina celebrava poder menjar este producte que quedava exclòs de l’intercanvi comercial i va acabar convertint el fet en festa, junt amb el final de la verema. Es menjaven coques de recapte acompanyat del raïm tardà i corria el moscatell i la dansa. Ara fa vint-i-un anys la Comissió va incorporar una nit de rock al programa —vinculat, també a la celebració nacional del 9 d’Octubre— i així ha continuat: una excrescència tardana de la temporada estival de festivals, un fruit modest i dolç, sempre fidel a la cita anual, ben fondo d’arrels i d’identitat.
Fotografia de portada: Nora Borges-JMEP Ulldecona