Així serà el nou centre del CSIC a València

by | 10/06/2024

En el campus de la Universitat Politècnica de València
Temps de lectura: 2 minuts

El Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) comptarà amb un nou edifici per a l’Institut d’Instrumentalització per a Imatge Molecular en València, un complex modular i flexible amb una gran plaça enjardinada que se situarà dins del campus de la Universitat Politècnica de València. El nou edifici té el seu procés administratiu en marxa i tindrà un disseny polivalent i flexible, que comptarà amb un edifici compacte i dividit en tres nivells d’uns 1.300 metres quadrats. En concret, albergarà diversos laboratoris, tallers i despatxos.

L’esquema del projecte plantejat és molt senzill. L’edifici estarà centrat en una trama estructural regular amb àrees diferenciades: una de laboratoris en les façanes nord i una altra de despatxos en la sud. Les zones de suport comú ocupen la banda central de l’edifici conferint gran versatilitat i proximitat tant als laboratoris com als despatxos. D’acord amb el projecte plantejat pels arquitectes, l’edificació es planteja en la zona nord de la parcel·la, deixant la part sud per a una plaça enjardinada. D’esta manera, l’actiu “queda concebut com una peça singular, allotjat dins d’una plaça amb zones verdes buscant formar part de l’espai públic de l’edifici“, segons apunta en el document del CSIC.

Des del CSIC busquen la creació d’espais homogenis i continus, controlant l’impacte d’elements com a escales o pilars. Addicionalment buscaran un disseny d’edifici compacte i modular que facilite la circulació i interacció dels usuaris. Així, la idea és que la seua construcció siga industrialitzada per a fer les obres de forma més àgil i reduir el consum de residus. Segons detalla el despatx d’arquitectura, la seua idea està basada en la pròpia utilitat que tindrà esta centre, dedicat a la investigació: “Es tracta d’una activitat en constant evolució, sotmesa a factors en permanent canvi. Les tècniques i tecnologies de hui a penes tindran elements en comú amb les que els succeïsquen en els pròxims anys“.

La construcció d’este espai està projectat des de fa anys. Amb el govern de Compromís i PSPV en l’Ajuntament de València, es va firmar un acord pel qual el consistori valencià cedia al CSIC una parcel·la de 2.879 metres quadrats de superfície en el número 16 de la plaça Actor Enrique Rambal, entre l’avinguda Blasco Ibáñez i el carrer Serpis. Una ubicació dins del campus de la UPV, que era un dels requisits del CISC per a ubicar el nou centre.

 

Et pot interessar