El calamar planxa perfecte del Bar Richard

by | 04/06/2024

En el mític local del barri del Carme de València
Temps de lectura: < 1 minut

On antigament acabava la Moreria de la València medieval, hui hi ha, en el barri del Carme, el carrer Pinzón, un nom posat en honor dels navegants andalusos en 1877, en plena Restauració borbònica, ja que anteriorment rebia el nom de Santa Anna de Quart i encara abans el de la Cistelleta. I ací, en el xicotet baix del número 9, s’instal·la el mític Bar Richard, fundat en 1980 per José Manuel Alcaide i María Consuelo Peiró, i ara regentat pel seu fill David Alcaide Peiró.

Conegut per les seues tapes senzilles però selectes, amb el millor producte del Mercat Central i una acuradíssima preparació, la gent peregrina i reserva amb setmanes d’antelació per a menjar les seues gambes de Dénia a la planxa, les seues carxofes, les seues tellines, el seu peixet fregit, el sepionet o les navalles. Tot està de repica’m el colze i assolix quotes de plaer gastronòmic difícilment descriptibles, però si hi ha un plat que arriba a la perfecció és el seu calamar a la planxa.

Peça fresca, planxa justa per a que es faça en el seu propi suc i es convertisca alhora en un calamar tendríssim; picada d’all i julivert saborosa però lleugera i perceptible en el punt just; sal grossa que realça cada mos, i una miqueta de pa per a sucar el nèctar que queda en la safata metàl·lica que fa de marc a esta obra d’art… sense pecat concebuda!

Vicent Baydal (València, 1979) és editor, historiador i cronista oficial de la ciutat de València. Ha publicat, entre altres llibres, Els valencians, des de quan són valencians?, València no s’acaba mai, Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians i Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història. 

Et pot interessar

Pata Negra Restorán, una història meravellosa

Pata Negra Restorán, una història meravellosa

Pata Negra Restorán era un antídot contra la despersonalització dels carrers. Ara acaba de baixar la persiana, per a instal·lar la pena en molts clients. Recuperem esta entrevista a Nacho i Antonio on explicaren un model de ‘restoran’ diferent a tot.