Escapar de la misèria

by | 06/06/2024

¿En quin moment algú de classe treballadora és capaç de capgirar el seu destí?
Temps de lectura: 2 minuts

Només el capital genera capital. I les classes dominants es retroalimenten, en la seua estanquitat, per a perpetuar esta premissa i els seus privilegis, que se’n deriven d’ella i del capital que atresoren, sovint heretat. En un context d’egoisme generalitzat i moralment normalitzat, la immensa classe treballadora –amb la consciència de ser-ho anestesiada– opta per diverses vies: la majoria se sotmet a la lògica del capitalisme; uns pocs criden a la revolució, a fer-se amb els mitjans de producció; i encara queden els que intenten rebel·lar-se contra el destí, a títol individual, per a escalar socialment. En la working class també existix una elit modesta, de naixença un punt més afortunada, i traspua un punt d’aversió pels de més avall. Un clàssic, a voltes, fins i tot, sense adonar-se’n.

Ha acabat en el Centre Cultural Escorxador el club de lectura de l’extraordinària Flor de Maig, publicada per Vicent Blasco Ibáñez en 1895, tot i el procés fulletonesc d’escriptura per entregues en el diari El Pueblo. La novel·la està farcida de lliçons vigents: en aquell Cabanyal mariner només hi havia dos formes de tirar avant: el peix –subsistència, i no sempre– o el contraban, que, conjurant-se els astres i amb sort i trellat, permetia escapar de la misèria, com li passa al protagoniste. Passa de pescador a amo de barca i planta el màstil a la porta de la barraca. De sobte posseïx el mitjà de producció que permet la plusvàlua, l’engranatge sistèmic que ho canvia tot.

Bé, no tot. Faena de sol a sol, com sempre. I maldecaps. I és que capgirar el destí no garantix la felicitat, ni en aquell temps ni hui. Pot tindre, fins i tot, un final tràgic, si escasseja la cultura i no es valoren les coses realment importants de la vida.

Cal no oblidar, en tot cas –enjogassats com vivim entre frivolitats–, que la felicitat, per a una part immensa de la ciutadania, s’aproxima a tindre un sou digne, que els problemes reals d’eixa gent no són els de l’elit modesta de la working class, una casta, al remat com qualsevol altra.

Tonet i el Retor creuen a Alger i troben el colp de fortuna amb què escapar de la misèria, i s’obliden de la mare (i la germanastra), que passen fatigues i estretors en el cafetí de la platja, la barca naufragada on tots han lluitat, durant anys, per sobreviure. Però han oblidat.

I a Déu pose per testimoni que mai tornaré a passar fam, etcètera. La tia Picores, faldons al vent en la punta de l’escullera, en mig del temporal que desferma la tragèdia, és, en definitiva, Escarlata O’Hara.

Portada: Encara diuen que el peix és car!, de Joaquim Sorolla (1894). Museu del Prado.

Felip Bens (El Cabanyal 1969) és escriptor i periodiste. Té publicades les novel·les Toronto i El cas Forlati i altres llibres com 110 històries del Llevant UD, Dones e altri, València al mar o La cuina del Cabanyal.

Et pot interessar

L’Escaleta del Dimoni

L’Escaleta del Dimoni

El cas immobiliari d’Eugeni i Alexa, que han de pagar, contra la seua convicció, per a desallotjar una casa

El ‘Western’ valencià

El ‘Western’ valencià

Bicorp recorda un Oest salvatge però autòcton. La Piscina era la fita gastronòmica que feia inoblidable el viatge

Una cel·la en París

Una cel·la en París

Les imatges de les condicions de vida penitenciària en França provoquen l’enveja airada d’usuaris de Twitter