‘Un país de lletrats i analfabets’ es presenta a Gandia

by | 03/06/2024

El dijous 6 de juny en Ambra Llibres, amb Frederic Aparisi i l'autor, Alfred Garcia Femenia
Temps de lectura: 2 minuts

Tots sabem escriure. Tots hem aprés a fer-ho en algun moment de la nostra vida. Un dels grans èxits de la societat occidental actual és que esta ferrament cultural ha arribat a tot el món i que, amb millor o pitjor qualitat, sabem identificar les lletres i compondre paraules. Però això no sempre ha estat així.

El període de màxima esplendor política, econòmica, cultural i demogràfica del Regne de València, els segles a cavall entre l’edat mitjana i la modernitat, va estar caracteritzat, en canvi, per uns elevats percentatges d’analfabetisme entre els nostres avantpassats, com també succeïa en la resta d’estats de la Corona d’Aragó i de l’Europa del moment. Algunes d’estes persones, tot i no saber de lletra, tenien la necessitat d’acostar-se a la paraula escrita i ho feren emprant diferents estratègies que els permetien mantindre l’autoria intel·lectual dels escrits.

Per a canviar esta situació havien d’aprendre a llegir i a escriure –a casa, a l’escola, al taller–, cosa que no estava a l’abast de tots. Una vegada superat l’esglaó del desconeixement lectoescriptor, s’inclourien en el minúscul grup dels alfabetitzats, un conjunt de persones que, depenent de les hores dedicades a escriure, tindrien més o menys traça per a demostrar que formaven part d’eixa elit.

Un país de lletrats i analfabets. Pràctiques d’escriptura en el llindar de la modernitat (PUV, 2024), la monografia elaborada per Alfred Garcia Femenia, mostra com les classes mitjanes i baixes valencianes i de la resta de la confederació feien ús del producte escrit, estigueren o no alfabetitzades, de manera que podem conéixer així el valor que es donava a l’escriptura en un moment en què l’accés a l’educació estava sols a la mà d’uns pocs.

En concret, Alfred Garcia Femenia (1993) és paleògraf, arxiver i historiador. Graduat en Història, Màster en Història de la Formació del Món Occidental i Doctor en Història de la Cultura Escrita per la Universitat de València, i Màster en Arxivística per la Universidad Carlos III de Madrid, anteriorment ha publicat el llibre La memòria escrita de les Muntanyes (CEIC Alfons el Vell, 2023) i ara presenta Un país de lletrats i analfabets en la seua localitat natal, Gandia, en Ambra Llibres, el dijous 6 de juny a les 19:30 hores, amb la participació del professor en Història Medieval Frederic Aparisi.

Et pot interessar