Tudi Torró renuncia al seu càrrec com acadèmica de l’AVL per motius personals

by | 09/04/2024

Havia pres possessió feia quatre anys, en gener del 2020
Temps de lectura: 2 minuts

L’acadèmica Tudi Torró ha renunciat per motius personals al seu càrrec en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Nascuda a Ontinyent, Tudi Torró fou triada acadèmica pel Ple de l’AVL el 8 de novembre del 2019, en substitució de Carme Miquel, i va prendre possessió del càrrec el 17 de gener del 2020.

Torró era, des de juliol del 2022, presidenta de la Secció de Foment de l’Ús del Valencià i amb la seua presidència s’ha creat amb el format actual el Premi Carme Miquel per a fomentar l’ús de la llengua pròpia en l’àmbit escolar. Els guardonsde la segona edició, als quals es van presentar més de vint projectes de tot el territori valencià, es van lliurar el 2 de desembre de l’any passat en el Monestir de Sant Miquel dels Reis.

Recentment, va presentar els resultats de l’Enquesta sobre  el coneixement i l’ús del valencià i les actituds lingüístiques al Baix Vinalopó. De fet, la seua preocupació pel valencià a les comarques del sud ha sigut una constant durant els quatre anys de treball a l’Acadèmia. Un exemple d’esta implicació per a millorar l’ús i el coneixement de la llengua és el projecte Teixim llaços des del sud del sud, una iniciativa en col·laboració amb l’associació El Tempir que pretén desmuntar prejuís lingüístics en les comarques del sud i recuperar i dignificar la valencianitat històrica del Baix Segura.

Al llarg de la seua trajectòria professional, Torró ha compatibilitzat la docència amb l’assumpció de diferents càrrecs en l’Administració. Fou coordinadora per a l’Ensenyament del Valencià de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (1983-1986); assessora didàctica per l’ensenyament en valencià de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència (1986-1989): inspectora d’Educació de la Conselleria d’Educació (1990-2015) i directora territorial d’Educació d’Alacant (2015-2019). Així mateix, del 2002 al 2009 fou presidenta de l’Associació d’Inspectors d’Educació del País Valencià, i del 2003 al 2014, membre del Consell Escolar Valencià.