S’entreguen els XIII Premis del Públic de Sala Russafa

by | 06/06/2024

El Premi al Millor Espectacle Valencià ha sigut per a 'Arcángeles'
Temps de lectura: 3 minuts

La tretzena edició dels Premis del Públic de Sala Russafa ha reconegut tres espectacles valencians i tres estatals. Des de l’arrancada de la temporada, el públic ha tingut l’oportunitat de valorar la proposta escènica que havia vist després de cada representació, excloent les produccions d’Arden, companyia fundadora i gestora del centre cultural. El recompte de les milers de votacions emplenades en la web o a través de l’urna instal·lada en el hall del teatre, llança el següent palmarés:

  • Arcángeles, la peça de Rafa Alarcón Producciones per a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria de Cultura i Esport, amb la col·laboració de Russafa Escènica – Festival de Tardor 2023, ha sigut triada com a Millor Espectacle Valencià. Un guardó apadrinat per À Punt Mèdia. Este espectacle, que va passar per la programació al febrer de 2024, recorre en 80 anys i 6 països diferents l’acceptació social de l’homosexualitat masculina.
  • Si esto es un hombre, de la formació gallega Cámara Negra, ha sigut triada com a Millor Espectacle Nacional, guardó apadrinat pel portal cultural Makma. Sala Russafa va acollir al novembre l’estrena en la geografia valenciana d’esta emocionant proposta, versió teatral de la novel·la homònima en la qual Primo Levi va narrar els deu mesos que va sobreviure en un camp de concentració nazi.
  • Sexpiertos, de la formació basca Tanttaka Teatroa, ha sigut reconeguda com a Espectacle Revelació, un premi que apadrina el portal cultural Verlanga. El teatre de Russafa va acollir al novembre l’estrena d’esta comèdia que tracta amb humor i sinceritat la manera tan diferent d’aproximar-se a la vida i al sexe quan es fa des d’una cadira de rodes.
  • El Millor Espectacle Familiar, apadrinat pel Centre Comercial Nuevo Centro, ha recaigut en Grúmic, un conte de tardor, de la formació balear La Fornal d’Espectacles. Sala Russafa també va donar per primera vegada al públic valencià  l’oportunitat de gaudir d’esta peça per a espectadors a partir de 3 anys que oferix una imaginativa explicació a les estacions de l’any.
  • Amb la col·laboració de la botiga especialitzada en complements de dansa Menkes, el Premi del Públic de Sala Russafa a la Millor coreografia o Moviment Escènic va ser per a la peça Mare, de la companyia valenciana Emergidas. Una proposta escènica que introduïx la dansa com a reforç i a vegades com a contrapunt còmic a una trama que ja va rebre el V Premi de Dramatúrgia Russafa Escènica – Fundació SGAE (2021).
  • 5 Minutos, dels valencians Alarcón&Cornelles, ha obtingut el guardó a Millor Text, entregat en col·laboració amb la Fundació Bromera. Jerónimo Cornelles firma esta comèdia que va passar per l’escenari de Russafa pel maig i que proposa una mirada empàtica als sèniors, abordant des de la tendresa, des del somriure, l’última etapa de la vida.
  • La música també ha tingut el seu xicotet espai en la programació de la sala i en els seus guardons del públic. El concert del valencià Pau Corea, celebrat en febrer per a presentar el seu primer disc, ha sigut triat com a Millor Directe en Escena, un reconeixement apadrinat per la publicació musical especialitzada Mondo Sonoro CV.
  • Finalment, entre les votacions rebudes, s’ha triat una a l’atzar per a atorgar el Premi a l’Espectador. La guanyadora ha sigut Concha Herrero, qui rep un abonament per a dos persones valorat en 800€ que permet gaudir gratuïtament de totes les estrenes de la programació familiar i adulta de la pròxima temporada.
  • A més, d’este guardó, Sala Russafa atorga el Premi ESCENA, amb el qual reconeix la labor de persones que afavorixen el desenvolupament de les arts escèniques, encara que no necessàriament vinculades a esta disciplina de manera creativa. Una distinció que esta temporada recala, ex aequo, en els veterans crítics teatrals José Vicente Peiró i Nel Diago. Des dels seus textos per a publicacions com Las Provincias, RedEscena o Cartellera Túria, ajuden a la difusió de les propostes de les companyies que passen per la cartellera valenciana i a l’acostament del públic a les sales d’exhibició. “Cada vegada hi ha menys espai en els mitjans per a la crítica teatral, quan resulta imprescindible per a ajudar al fet que el públic s’acoste a les sales, al fet que trie entre les moltes propostes que s’exhibixen a la ciutat”, ha explicat el director de Sala Russafa, Juan Carlos Garés, durant el lliurament del guardó.

Des del centre de creació, formació i exhibició d’arts escèniques, Sala Russafa, han agraït als padrins que han col·laborat en el lliurament d’estos guardons, que cada any atorguen un paper actiu als espectadors per tal que siguen estos els qui expressen la seua opinió sobre la programació de la Sala Russafa i motive a aquelles companyies i creadors que són triats com a favorits entre les 54 propostes que s’han pogut vore al llarg dels nou mesos d’una programació regular que ara conclou per a donar pas al XIII Festival de Tallers de Teatre Clàssic, abans de finalitzar la temporada.

Et pot interessar