El pròxim dijous 24 d’abril, l’hotel Palau Santa Clara de València (C/ Pascual i Genís, 22) acollirà l’acte de presentació del Fòrum Jaume I 2038, una iniciativa cívica, cultural i institucional que naix per a commemorar el 750 aniversari de la defunció del rei Conqueridor 2026. Este fòrum s’erigix com un espai de reflexió, divulgació i acció, amb l’objectiu de posar en valor la figura del monarca i el seu llegat en la construcció històrica, política i institucional del poble valencià.
El Fòrum Jaume I 2038 -data en què, d’altra banda, es faran huit-cents anys de la creació del Regne de València- pretén convertir-se en una plataforma vertebradora de tota la societat valenciana, impulsant un procés de participació i reconeixement entorn d’una figura fundacional. Així, al llarg dels dos pròxims anys desenrotllarà un extens calendari d’actes acadèmics, culturals, institucionals i participatius, que culminaran en 2026 amb una commemoració coral del llegat de Jaume I.
La presidenta del Fòrum, l’advocada Susi Boix, ha assenyalat que esta no serà “una commemoració nostàlgica, sinó una oportunitat per a projectar-nos cap al futur amb orgull del que som com a poble”. Segons Boix, el fòrum “naix amb voluntat d’implicar institucions, col·lectius i ciutadania en un relat compartit que ens permeta retrobar-nos amb les nostres arrels i mirar units cap als reptes del futur”.
El Fòrum naix amb la voluntat d’involucrar totes les institucions públiques i privades, així com a la societat civil, en una celebració que transcendisca el simbòlic i tinga un impacte real en la identitat col·lectiva valenciana. El projecte apel·la a la història com a punt de partida per a generar cohesió social, cultura compartida i autogovern conscient. En concret, els seus objectius inclouen:
• Declarar el 2026 com a Any Jaume I, commemorant el seu llegat històric.
• Reivindicar les institucions valencianes com a senyes d’identitat pròpies i originàries.
• Promoure el coneixement de la història, cultura i estructures institucionals del poble valencià.
• Divulgar el valor de l’autogovern com a eix de cohesió, especialment entre els col·lectius més allunyats de la participació pública.
La presidenta ha afegit que “el llegat de Jaume I és present en les nostres institucions, en la nostra diversitat, en la nostra singularitat, en el nostre sentiment de pertinença”, i ha subratllat que el Fòrum vol “visibilitzar-lo amb un enfocament contemporani, inclusiu i vertebrador”.
L’acte inaugural del 24 d’abril a València comptarà amb intervencions institucionals, la presentació del manifest fundacional, una projecció audiovisual inèdita i un espai de diàleg amb mitjans i assistents. L’entrada als actes serà lliure fins a completar aforament, amb inscripció prèvia. En estos esdeveniments es desgranaran els valors i línies de treball del Fòrum, així com les primeres accions confirmades del calendari commemoratiu.