‘Mediterrània’, l’exposició amb imatges espacials inèdites, arriba al Museu de les Ciències

by | 11/05/2024

Es podrà visitar fins a l'1 de setembre
Temps de lectura: 2 minuts

La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació Internacional d’Itàlia ha presentat la nova exposició Mediterrània que recorre esta mar a través d’imatges obtingudes amb la tecnologia espacial més avançada disponible i, en alguns casos, processada únicament per al projecte per les agències espacials italiana i europea i per Telespazio/e-Geos del grup Leonardo i la Fundació MedOr.

L’exposició se situa en la primera planta del Museu de les Ciències i pretén representar el Mare Nostrum en la seua complexitat, incloses les vulnerabilitats i obstacles que l’amenacen en l’actualitat, a través de la narració de la seua història amb imatges inèdites de satèl·lit, fotografies, vídeos i instal·lacions d’impacte visual i emocional.

L’itinerari de Mediterrània es dividix en tres àrees temàtiques: ‘Història de terres i aigües, pobles i cultures’, ‘Vegetació i fragàncies’ i ‘La Mediterrània hui’. Un panell interactiu oferix una imatge dinàmica dels principals esdeveniments que han determinat la seua història i la successió de civilitzacions i pobles que han contribuït a fundar una cultura mediterrània original. Mapes antics s’alternen amb imatges de satèl·lit, la qual cosa permet al públic viatjar per les seues costes, entre els seus mites i herois, tocant els ports, ciutats i illes que han marcat la història d’esta mar.

L’àrea ‘Vegetació i fragàncies’ es caracteritza per dos instal·lacions interactives específiques del lloc. Una instal·lació de plantes i herbes aromàtiques ajuda a recrear l’atmosfera del paisatge mediterrani. Una segona instal·lació acosta el visitant a un dels aliments més antics de l’home, el blat, en les seues infinites varietats mediterrànies, i explica com ha contribuït a transformar les poblacions nòmades en sedentàries, i l’home recol·lector/caçador en agricultor. Les imatges de l’espai acompanyen en un viatge pels cultius mediterranis, mostrant les formes, els colors i les geometries d’este extraordinari racó del planeta.

Finalment,  en ‘La Mediterrani hui’ l’exposició aborda temes d’actualitat com el canvi climàtic, els grans cultius, l’agricultura que patix l’escassetat d’aigua i els processos de desertització i d’edificació. El calfament global i la reducció de les precipitacions representen dos de les amenaces més greus per als ecosistemes terrestres del Mediterrani. Una paret infogràfica dinàmica mostra les xifres més significatives. L’itinerari finalitza amb la instal·lació ‘Simetria artificial’, que pretén llançar un crit d’alarma sobre l’estat de la contaminació plàstica en la Mediterrània.

‘Mediterrània’ arriba a València després de diverses escales a l’estranger (Beirut, Alger, Zagreb, Rijeka) i gràcies a la col·laboració activa del consolat general d’Itàlia i de l’Institut Italià de Cultura a Barcelona, i al suport de l’ambaixada d’Itàlia a Madrid, per a després viatjar a diversos països del Golf.

Et pot interessar