Malparlat guanya el Premi de Literatura Juvenil de la Crítica dels Escriptors Valencians 2024

by | 24/05/2024

Per 'Aitana Torrent, caçadora d'espantacriatures'. Ferran Torrent obté el guardó en narrativa
Temps de lectura: 3 minuts

Alfons Pérez Daràs, el raper i escriptor conegut com a Malparlat, ha obtingut el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2024, en la seua trenta-quatrena edició en la categoria de Literatura Juvenil, per l’obra Aitana Torrent, caçadora d’espantacriatures (Drassana, 2023), que ja ha venut més de 2.000 exemplars en només un any i va per la seua tercera edició.

Es tracta d’una obra de narrativa fantàstica escrita en primera persona, protagonitzada per l’heroïna Aitana Torrent i ambientada en un Regne de València de llegenda. El jurat ha valorat, precisament, que faça valdre la cultura popular i que connecte amb la cultura musical actual. També n’ha subratllat el “llenguatge accessible, àgil i suggeridor que traça la història” i n’ha valorat la cura amb què ha estat feta l’edició. No debades, el llibre ha estat il·lustrat per Alba López Soler i té un bestiari i un mapa de Natxo Sànchez.

Els altres premis

Pel que fa a la resta de premis, Ferran Torrent ha rebut la distinció en la modalitat de Narrativa per Memòries de mi mateix (Columna, 2023). Es tracta d’una novel·la que narra una trama internacional sobre falsificació d’art clàssic i contemporani que naix en la València dels anys 60 i que arriba fins abans de la pandèmia. L’autor mostra de nou una especial habilitat per a ressaltar la cara fosca de la societat valenciana dels últims cinquanta anys, segons afirma el jurat, a través de “la potència i diversitat dels personatges, l’ús d’un llenguatge viu, àgil i depurat, on la ironia i el sentit de l’humor juguen un paper important; el ritme narratiu que sosté la novel·la des del començament al final, i en definitiva, la seua capacitat per a  ordir un artefacte narratiu rotund i seductor“.

Joanjo Garcia ha rebut el guardó en la categoria de Literatura Infantil per El tresor d’Almudaina (Andana, 2023), que narra una aventura en Almudaina, en la comarca del Comtat, amb un xiquet que descobrix sorpreses en forma de tresor, entre joguets vells i cromos del València CF. El llibre està il·lustrat per Helga Ambak i ha guanyat també el 22é Premi de Literatura Infantil de Meliana. El jurat n’ha destacat “la seua trama suggerent, atractiva i magníficament ordida” i “la impecable forma d’acostar-se a les complexes relacions personals i interpersonals“.

Quant a la modalitat d’Assaig, el guardó ha estat per a Aitana Guia per La rebel·lió dels vianants: El Jardí del riu Túria al centre d’una nova València (Bromera, 2023). Es tracta d’un treball per a redescobrir el pulmó verd que travessa la ciutat, que alhora és també una exposició exhaustiva sobre la història i la realitat del riu. L’assaig va ser plantejat amb l’objectiu de conèixer i reivindicar l’antic caixer del Túria esdevingut jardí i, al mateix temps, subratllar el seu ús pels vianants. El llibre també ha guanyat el XXIV Premi d’Assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta. El jurat ha tingut en compte “l’originalitat i la transversalitat del text“, així com la capacitat de l’autora “per a descriure i reivindicar tota classe de relacions socials, culturals o artístiques a partir de l’observació en profunditat del jardí del riu Túria a la ciutat de València“.

El premi de Teatre ha estat per a Sònia Alejo per Buit de mi  (Bromera, 2023), una obra que indaga en les conseqüències de la mort per a les persones que es queden. Amb este llibre Alejo també ha guanyat el Premi Ciutat de València Eduard Escalante de Teatre. Finalment, en la categoria de Traducció s’ha premiat a Marta Pera Cucurell per Cartes a la meva mare (Edicions del Periscopi, 2023), de Sylvia Plath. Es tracta de la correspondència de Plath i sa mare, que era professora a la Universitat de Boston, datada entre 1950 i 1963. El jurat ha subratllat la complexitat de la traducció i n’ha destacat la “el procés de documentació que exigix la recreació de l’estampa sociopolítica del moment i de precisió quasi periodística“.

El lliurament

Els XXXIV Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians es lliuraran durant un sopar a la Sala Astoria de l’Hotel Only You de València (plaça Rodrigo Botet, 5). Durant l’acte, que conduirà el periodista Sergi Moyano, es farà un homenatge a Ramon Guillem amb una glosa de Jaume Pérez Montaner. El preu del menú per a soci i un acompanyant és de 30 € per persona i de 45 € per persona per a no socis. Les reserves s’han de fer a aelc@escriptors.cat.

Et pot interessar