Llibres de l’Encobert prepara ‘Estiu del 37’ i ‘Querido Eugenio’

by | 06/03/2024

Són dos llibres de memòria històrica
Temps de lectura: 2 minuts

Una maleta amb tretze carrets de fotos de la guerra, cartes de comiat contestades després de dècades de silenci i dos històries d’amor trencades pel feixisme que huitanta anys després rebroten en forma de dos llibres, Estiu del 37 i Querido Eugenio, un cant a la vida i a la llibertat.

Pel que fa al primer, conta la història real de Julia i Arturo, que desplaçats des de Madrid en 1937, viuran la seua història d’amor a Xiva, on arribaran refugiant-se dels horrors de la guerra. Ho faran acompanyats d’una càmera de fotos, amb què immortalitzaran l’últim estiu en què van ser feliços, com mostren moltes de les imatges que prengueren. Després hi haurà xicotets rajos de llum, com el naixement de la seua filla, però finalment les seues vides es fondran en el negre dels camps de concentració i de l’assassinat d’Arturo, afusellat per anarquista en 1940, hores després de casar-se per poders des de la presó. L’edició, en tapa dura, tindrà una luxosa edició bilingüe (castellà/valencià) i comptarà amb una introducció de l’historiador Vicent Baydal, cronista de la ciutat de València.

Quant al segon volum, mostra la relació entre Eugenio Mesón i Juana Doña. El seu amor revolucionari quedà arreplegat en un bloc que inicià ell durant el tancament en presó, fins al moment de ser assassinat en 1941 en el cementeri de l’Este de Madrid, i que tancà ella, seixanta anys després, amb l’escriptura d’un llibre: Querido Eugenio, que ara és reeditat, juntament amb les notes d’ell. Estes, per exemple, foren les seues paraules de comiat: “Ten la seguridad de que muero concentrado en un solo recuerdo: tu figura, la de nuestro querido hijito y la bandera del Partido [Comunista], que se ofrece victoriosa en tiempos muy próximos. Ayer nos decías que si queríamos flores enviadas por ti. Sí, llévanoslas allí, a la fosa común donde caigan nuestros cuerpos, que es lo único que de nosotros pueden fusilar. Si llegas a tiempo, aunque esté frío, dame un beso, ¿quieres? Yo me llevo esta esperanza y ¡estoy más contentito!”.

L’editorial Llibres de l’Encobert ha encetat un projecte de micromecenatge per tal de publicar els dos títols, que finalitzarà el 8 d’abril.

Et pot interessar