L’AVL presenta dos iniciatives per l’ús del valencià i els III Premis Carme Miquel

by | 24/04/2024

Són un videoclip d'Aina Koda i la promoció de les AVIVA
Temps de lectura: 2 minuts

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha presentat dilluns dos iniciatives per a fomentar l’ús del valencià entre la població, especialment entre la joventut, a través d’activitats lúdiques en diferents municipis i una campanya musical en xarxes socials. Es tracta de dos accions “en positiu” que partixen de la premissa que “la llengua no genera conflictes” i que conviden a usar-la “amb naturalitat” en el dia a dia, segons ha explicat la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, acompanyada de la secretària de la institució, Immaculada Cerdà, i l’acadèmica Vicenta Tasa, qui presidix la secció de foment de l’ús de la llengua. En l’acte també s’han presentat les novetats de la tercera convocatòria dels Premis Carme Miquel, que enguany arribaran a l’educació Secundària.

D’una banda, l’AVL ha engegat l’acció Comença de la mà de l’artista Aina Nogueroles (coneguda com Aina Koda). Es tracta d’un vídeo musical de rap, rodat en diferents localitzacions, que vol “animar els jóvens a iniciar qualsevol comunicació, siga del tipus que siga, en valencià”, ha explicat Cantó. La lletra transmet la idea que, en començar les converses amb un bon dia o un com estàs, com diu la cançó, “podem provocar un efecte dòmino, si passem a l’acció fent el primer pas“. La presidenta de l’AVL ha exposat que, segons una enquesta de coneixement de la llengua de la Generalitat realitzada el 2021, del 26% de les persones que inicien una conversa en valencià, en ser respostes en castellà, només el 5% el manté, per la qual cosa s’han d’”afavorir-ne l’ús i parlar-lo en tots els àmbits i registres”. Cantó ha advertit sobre “la interrupció de la transmissió familiar” del valencià, així com els canvis d’hàbits de la ciutadania, com la compra en grans superfícies enfront del comerç local, com a factors que no afavorixen el seu ús.

D’altra banda, la secretària de l’AVL Immaculada Cerdà ha anunciat la reedició “millorada” de la iniciativa En valencià, que es va engegar el 2012 i 2013, i que té un doble objectiu: fomentar l’ús del valencià entre la ciutadania i donar a conèixer les Oficines de Promoció del Valencià (AVIVA) disponibles per a la ciutadania en 80 municipis. La iniciativa recorrerà 26 poblacions amb stands en places en els quals s’organitzaran activitats lúdiques com scrabble o sopes de lletres. En valencià arrancarà el 6 de maig a Dénia i Oliva i finalitzarà el 22 de maig a la Pobla de Vallbona i Quart de Poblet. En total, la campanya arribarà a un terç de les localitats amb oficina AVIVA: Algemesí, Carlet, Montcada, Albalat del Sorells, Santa Pola, Xixona, Finestrat, Benissa, Moncofa, Sagunt, Benicarló, Almassora, Silla, Mislata, Muro d’Alcoi, Cocentaina, Ontinyent, Onda, Vila-real i Tavernes de la Valldigna.

Finalment, Vicenta Tasa ha anunciat que el III Premi Carme Miquel sobre l’ús del valencià en centres escolars enguany s’obrirà a l’educació Secundària. Els premis oscil·len entre els 1.000 i els 3.000 euros. El termini per a presentar projectes ja està obert i finalitza el 30 de setembre i un jurat d’acadèmics triarà les millors propostes, que es donaran a conèixer el 22 de novembre. El lliurament de premis serà el 30 de novembre a Sant Miquel dels Reis. L’objectiu és reconéixer propostes que estiguen aplicant els centres educatius, que es plantegen transversalment en tot el centre, en una etapa o en un aula per part de l’alumnat o de tota la comunitat educativa. “Cal potenciar que durant tot el temps que els xiquets i xiquetes estiguen en l’escola hi haja la màxima exposició al valencià“, ha defensat Tasa.