L’Ajuntament de València posa el nom de José Llorca a la seua beca d’arqueologia

by | 24/05/2024

Fou també un dels fundadors del València CF en 1919 i director d''El Pueblo'
Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de València ha convocat la seua beca d’arqueologia, dotada amb 8.000 euros per a inventariar durant 8 mesos els materials procedents de dos excavacions arqueològiques, i li ha posat el nom de José Llorca (Rodríguez), qui fora el primer responsable del Servici d’Investigacions Arqueològiques Municipals des de la seua fundació en 1948 fins a la seua jubilació en 1973.

A més, Llorca Rodríguez fou un dels fundadors -el més jove- del València Club de Futbol el 18 de març de 1919, juntament amb Octavio Augusto Milego, Gonzalo Medina i altres. Sempre actiu en la cultura i l’esport valencians, Llorca fou periodista i militant del blasquisme, arribant a exercir com a director del diari El Pueblo, impulsant iniciatives com la Volta a Peu i la Volta Ciclista a València i passant posteriorment a ser funcionari municipal. Va ser jutjat i condemnat pel franquisme a dotze anys de presó -pena que se li commutaria- i inhabilitat en el seu càrrec fins que en 1948 va ser nomenat director del servici arqueològic municipal fundat per a atendre la magnitud de les troballes fetes en el cementeri romà de la Boatella, en el transcurs de la construcció de l’avinguda de l’Oest.

Fins a la seua jubilació en 1973 dirigí diverses excavacions importants, com la del carrer Rellotge Vell on en 1950 aparegué el conegut com a mosaic de la Medusa, la del cementeri romà de l’antic portal de Russafa, la del mausoleu del Camí dels Frares d’Orriols o les de la plaça de la Mare de Déu entre 1959 i 1960. Amb l’atorgament del seu nom a la beca d’arqueologia municipal l’Ajuntament de València homenatja una de les figures cabdals en la defensa i recuperació del patrimoni de la ciutat i també en la història de l’esport valencià.

Fotografies: Excavacions de la Boatella / Troballa del mosaic de la Medusa / José Llorca Rodríguez  (a la dreta), present en la cerimònia de benedicció de la il·luminació elèctrica de Mestalla, feta en març de 1959 en un partit contra l’Stade de Reims

Et pot interessar