Durant les excavacions que s’estan duent a terme en l’antiga ciutat romana de Pompeia, en la via que connectava el fòrum amb l’amfiteatre, els arqueòlegs al càrrec s’han vist sorpresos per un meravellós descobriment en una xicoteta casa sense el tradicional atri, però decorada amb finíssims frescos. En concret, tot i el tamany de la vivenda, l’alt nivell artístic de les pintures que decoren les parets (en l’estil pompeià IV) ha cridat l’atenció dels arqueòlegs, que no han dubtat a afirmar que res han d’envejar als de les cases més riques de la ciutat.
Segons els investigadors, este descobriment oferirà l’oportunitat d’entendre els canvis socials i arquitectònics que va experimentar Pompeia en el segle I d. C. Esta nova meravella pompeiana ja es pot observar des de passarel·les volades al seu costat. L’estructura descoberta ha sigut batejada provisionalment pels arqueòlegs com la Casa de Fedra, a causa de la presència d’un fresc molt ben conservat que recrea el mite d’Hipòlit i de la princesa cretenca Fedra, esposa de Teseu.
La residència, que es trobava en obres en el moment de l’erupció del Vesuvi en l’any 79, destaca per l’absència d’atri, que era un element habitual a les cases de Pompeia de l’època, les quals incloïen un atri amb un impluvium, cosa que podria indicar un canvi en els hàbits socials de l’època. D’altra banda, a més del quadre mitològic d’Hipòlit i Fedra, els investigadors han tret a la llum diverses imatges de l’ampli repertori de la mitologia clàssica com una escena eròtica entre un sàtir i una nimfa, una altra amb la deessa Venus i el seu amant Adonis i una representació, encara que prou danyada, del Juí de Paris.
Al costat del fresc d’Hipòlit i Fedra, una finestra permet l’accés a un xicotet pati que alberga un larari o altar domèstic, decorat amb motius vegetals i animals sobre un fons blanc. En la part superior del larari es pot vore una àguila sostenint un ram de palma entre les seues arpes, mentres que en la inferior apareixen dos serps enfrontades acompanyades d’ofrenes com pinyes, figues i dàtils, possiblement com a símbols de fertilitat i prosperitat. A més, durant les excavacions en el larari es van desenterrar diversos objectes rituals com un cremador d’encens de ceràmica i un llum amb evidents mostres d’ús, així com restes de branques aromàtiques, un parell de figues seques en la base de l’altar i fragments de marbre amb dissenys dionisíacs.