En els segles XIV i XV es va produir per tota l’Europa occidental una autèntica febra per la gastronomia, per gaudir de formes noves i insòlites dels plaers del gust. Com passa ara amb els xefs amb estreles Michelin, llavors els cuiners de reis, papes i grans nobles van començar a posar les seues receptes per escrit, cosa que no s’havia tornat a fer pràcticament des del De re coquinaria del romà Marc Gavi Apici, del segle I. Així, quasi tots els països mestres de cuina de les elits van escriure llibres de cuina com el Viandier de Taillevent, a França; el Form of Cury, a Anglaterra, o el Libro de arte coquinaria de Martino da Como, a Itàlia. I en la península Ibèrica el manuscrit més antic que conté un d’estos receptaris es conserva precisament a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i és el Llibre de Sent Soví, que conté 72 receptes que es troben en la base remota de la nostra cultura culinària. Encara que la còpia conservada data del principi del segle XV, sembla provat que naix d’un original anterior no conservat que, probablement, es degué escriure en l’any 1324, amb la qual cosa actualment acaba de fer el seu sèptim centenari.
És per això que la Universitat de València ha organitzat una exposició, comissariada pel catedràtic d’Història Medieval Juan Vicente García Marsilla, que aborda el complex tema de la cuina i l’alimentació medieval en els seus múltiples aspectes. En concret, la mostra Gastronomia medieval. El Llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV i XV estarà estructurada en tres àmbits, dedicats respectivament a Cuina per a llegir. Els receptaris i els seus ingredients; Fogons medievals. La cuina com a espai de treball i creació i Menjar junts en l’edat mitjana. L’univers de la taula, pels quals es pot resseguir el recorregut dels aliments des de la seua arribada a les cases fins la seua degustació en bona companyia entorn de la taula, passant per la seua complexa elaboració a les cuines.
La mostra es podrà vore en la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau des d’este dimecres 12 de febrer a les 11:00 hores, moment en què el mateix García Marsilla, de la mà de la vicerectora de Cultura Ester Alba, farà una visita comentada, alhora que la inauguració institucional es produirà el dijous 20 de febrer a les 19 hores, amb la presència de la rectora Mavi Mestre. S’allargarà fins al 4 de maig, de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores, i els diumenges i festius de 10 a 14 hores, amb entrada lliure.
L’ambiciosa exposició exhibix nombroses peces provinents de museus i arxius tant valencians com espanyols i europeus que il·lustren eixe viatge dels sentits, incloent-hi el mateix manuscrit del Sent Soví i altres obres que s’inserixen en la mateixa tradició, llibres de comptes de banquets, fogons, morters, ferros, plats de ceràmica daurada, atifells de cuina, coberteria, pitxers, gerres, gots, copes i fins i tot algun aliment del segle XV que, quasi miraculosament, s’ha conservat. A tot això d’afigen imatges de l’art gòtic que il·lustren aquells moments i, també, muntatges interactius que duran els visitants a un món perdut de sabors i olors. Una exposició d’aquelles que es poden visitar només una volta en la vida a València.