Els veïns de la Saidia, contra la turistificació

by | 06/03/2024

Denuncien que els hotels i pisos turístics amenacen el barri
Temps de lectura: 2 minuts

Els veïns de la Saïdia, districte de la ciutat de València, es manifestaren el passat dissabte per a defendre el dret a la vivenda i denunciar que, mentres la turistificació “avança voraçment en la zona, molts veïns han d’abandonar el districte perquè no poden costejar l’accés a un habitatge”.

Amb el lema ‘Veïnat sí, turistificació no. La Saidia per a qui l’habita’, els assistents han criticat la “proliferació d’apartaments turístics, molts d’ells il·legals, que “dificulta l’accés a l’habitatge”, alhora que “amenaça el teixit social dels barris”. “Permetre que avance la turistificació sense prendre cap mesura suposa prioritzar l’interés econòmic d’uns pocs enfront de les necessitats dels veïns”, han apuntat.

La protesta va ser convocada per La Saïdia Comuna, l’Associació de Veïns Saïdia, l’Associació de Veïns Morvedre, l’Associació de Veïns Sant Antoni-La Saïdia i EntreBarris. Han alertat que, segons les dades dels principals portals immobiliaris, llogar un pis a la Saïdia l’any 2024 costa 300 euros més de mitjana que en 2021, el que suposa un augment del 50 per cent en només tres anys. Han denunciat que a esta realitat se suma el fet que els apartaments turístics han augmentat la seua presència en un 30%, “sense comptar l’oferta il·legal, que es multiplica setmana a setmana. Mentrestant, ni la Generalitat Valenciana ni l’Ajuntament de València posen terrenys a la disposició de la construcció de vivenda pública i protegida”

Macrohotels

Per una altra banda, les mateixes associacions de veïns del districte han indicat que la concessió d’una nova llicència hotelera en la zona ha sigut “la gota que ha fet vessar el got”. Es tracta d’un hotel d’apartaments amb aforament per a 500 persones, situat en una illa de cases entre els carrers Maximilià Thous i Benipeixcar, la construcció dels quals està prevista que s’inicie en breu. Este projecte se suma al del macrohotel de 575 habitacions de les naus del carrer Guatla, de moment paralitzat i que ja va despertar una forta oposició veïnal. Esta situació, en definitiva, provoca el tancament de comerços i expulsa als habitants de les seues cases per a convertir-les en apartaments turístics.

Et pot interessar