Els Tocaets, guanyadors del X Festival Estatal de Xarangues

by | 10/06/2024

També han sigut Primer Premi del Públic
Temps de lectura: 2 minuts

La xaranga Els Tocaets, de València, ha guanyat el X Festival Estatal de Xarangues, celebrat a Poza de la Sal, a Castella, prop de Burgos. La banda, de fet, també va aconseguir el premi del públic. Amb més de deu anys de trajectòria i quasi un centenar d’arranjaments propis en cartera, este grup de tretze músics -jóvens d’entre 22 i 30 anys- va preparar “The Last Dance”, una peça amb la qual volien demostrar com busquen la qualitat musical sense deixar la festa de costat. En concret, van enganxar a la gent durant set vibrants minuts combinant cançons icòniques de la música espanyola i del panorama internacional, arrancant amb els famosos acords de Carmina Burana i van repassar melodies mítiques de Bon Jovi, Amaral, Beyoncé o el remember dels 90.

El grup va compartir podi amb Staccazzo (Castella-la Manxa), segon premi i tercer del públic, a més del reconeixement a millor percussió; El Pincho (Aragó), tercer premi del jurat; This-Tracció (Catalunya), quarta classificada i millor solista per al seu trompeta; i La Pepa (Andalusia), quint premi de la jornada. Per part seua, la Charanga Txarangollo (Múrcia) es va emportar el segon guardó del públic. En una trajectòria de dotze anys, no és la primera vegada que Els Tocaets guanyen un concurs, però reconeixen que este els ha fet una il·lusió especial, ja que és un concurs estatal on només participa una xaranga de cada territori i és com una espècie de Festival d’Eurovisió, però en versió xaranga.

Al cap i a la fi, l’animació és el més important d’una xaranga”, recorda un dels membres de la xaranga. Els Tocaets fan de tot: reggaeton, rap, blues… “La idea és tocar tots els gèneres, perquè tot el món puga disfrutar”, expliquen els membres. Són de diferents municipis, i s’han de coordinar bé a l’hora d’assajar. Per a preparar el concurs, tot i que la majoria són músics professionals, van haver d’assajar entre dos i quatre dies a la setmana. L’origen de la xaranga es remunta a un dinar de la banda de Catarroja, a la qual pertanyia Julio, alma mater d’Els Tocaets. “Havíem comptat amb Raúl perquè anàvem a un certamen i jo el coneixia del conservatori”, explica Julio. “Durant el dinar, vam començar a parlar que podíem fer una xaranga amb gent que coneixíem: jo conec a este i l’altre deia ‘Jo conec a un altre’. I així van nàixer Els Tocaets”.

Ací l’actuació completa en el concurs:

Et pot interessar