Els Premis de la Fira del Llibre de València seran per a Paco Roca, Teresa Pascual i Elisa Ferrer

by | 06/03/2024

Enguany tindrà lloc entre el 25 d’abril i el 5 de maig
Temps de lectura: 2 minuts

La 59ª Fira del Llibre de València, que tindrà lloc del 25 d’abril al 5 de maig, distingirà amb els seus premis a Paco Roca, Teresa Pascual i Elisa Ferrer. El premis Fira del Llibre de València s’atorguen des del 2019 amb la finalitat de reconéixer la trajectòria i l’aportació literària, un en castellà i un altre en valencià, així com el talent emergent. El premi a la trajectòria en castellà a Paco Roca és especialment significatiu, ja que es tracta de la primera vegada que la Fira premia un autor de novel·la gràfica i còmic. Així mateix, cal destacar que els tres premiats són valencians.

Els còmics de Paco Roca (València, 1969) han sigut traduïts a una dotzena de llengües. Els seus treballs han sigut guardonats, entre altres, amb el Premi Nacional del Còmic 2008, el Goya al millor guió adaptat per Arrugas el 2011, l’Excellence Award de Japó, l’Inkpot Award a la Comic-Con de San Diego el 2019 o l’Eisner 2020 a la millor obra estrangera. Paco Roca també ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2021 del Ministeri de Cultura i el 2023 el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València. La seua última obra, El abismo del olvido (Astiberri, 2023), centrada en la lluita per la memòria de les persones afusellades pel franquisme al cementeri de Paterna, va vendre en poc més d’un mes els 40.000 exemplars de la primera edició.

De la seua banda la poeta Teresa Pascual (Grau de Gandia, 1952) rebrà el premi a la trajectòria en valencià. Pascual es donà a conéixer l’any 1987 amb el poemari Flexo, obra guanyadora del Premi Senyoriu d’Ausiàs March de l’Ajuntament de Beniarjó. Però seria l’any següent el del seu reconeixement públic, en guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés amb el llibre titulat Les Hores. Des de llavors ha publicat nombrosos poemaris, com ara El temps en ordre (2002) , Premi Crítica Serra d’Or de poesia, o, recentment, Tot passa baix (La Breu Edicions, 2022), Premi Lletra d’Or.

Finalment, el Premi Emergent serà per a Elisa Ferrer (L’Alcúdia de Crespins, 1983). Ferrer ha publicat recentment la novel·la El holandés (Tusquets, 2023) i l’any 2019 va guanyar el Premi Tusquets Editors de Novel·la amb Temporada de avispas.

Et pot interessar