Tirant lo Blanch, la primera novel·la moderna de la literatura occidental i la més important de la literatura valenciana, ha sigut considerada per acadèmics i escriptors com una pedra elemental per a entendre la narrativa en majúscules tal com la coneixem hui en dia. Hereua de les sagues artúriques, Miguel de Cervantes la va salvar de la flames en la famosa escena del Quixot en què assenyalava que “por su estilo es este el mejor libro del mundo“, mentres que la resta de novel·les de cavalleries havien d’anar a parar a la foguera.
Al llarg del Tirant, al mateix temps que es narren les gestes èpiques i amoroses del cavaller protagonista en l’heroica missió d’alliberar la Constantinoble cristiana de l’amenaça dels turcs musulmans, es dibuixa una panoràmica acurada i humana de l’orde social i moral de l’edat mitjana, en una aproximació que està a cavall de la crònica històrica més crua i la ficció. Per a la posada en escena de l’obra, el llibret de Màrius Serra –qui fa uns anys va actualitzar lingüísticament la novel·la per als lectors catalans-, ha tractat de trobar l’essència festiva de l’original escrit pel cavaller Joanot Martorell i convertir així la representació en una gran festa teatral, en una celebració de les dones i els hòmens en tota la seua esplendor, però alhora en tota la seua brutalitat i decadència.
Les entrades per a este dissabte a la nit en el Teatre Romà de Sagunt, dins del programa estiuenc de Sagunt a Escena, es poden comprar en la web de l’Institut Valencià de Cultura.