Guardamar del Segura ha fet un pas decisiu per posar en valor el seu patrimoni històric amb l’inici de la museïtzació del Castell de Guardamar. L’empresa Proyectable Estudio ha estat l’adjudicatària del projecte per un import de 177.000 euros, segons ha confirmat l’Ajuntament, dins de les actuacions previstes per a restaurar i potenciar este emblemàtic conjunt històric, incloses en el voluminós i detallat Projecte arquitectònic i arqueològic d’intervenció en el Castell de Guardamar.
El castell és una ciutadella emmurallada que albergava els habitants de l’antiga vila de Guardamar des de la seua fundació cap a 1271 per part del rei Alfons X el Savi fins a la seua total destrucció pels terratrémols de 1829. En el castell pròpiament dit, emplaçat en la part més alt del turó, s’han documentat fases d’ocupació des de l’Edat del Ferro fins a època islàmica califal. Des d’ací es domina una àmplia panoràmica, que comprén tota la badia costanera i les terres del Baix Segura. De totes les restes arquitectòniques que han arribat als nostres dies sobreïx l’anomenat Baluard de la Pòlvora, alhora que el registre arqueològic que s’hi ha trobat és abundant, per exemple amb exvots de terracota d’un santuari ibèric o aixovars ceràmics d’època baixmedieval i moderna. La fortalesa va quedar destruïda en 1829 i els seus materials van ser reutilitzat per a la construcció del poble nou, ara als peus del turó.
Declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), des de mitjan de la dècada de 1980 el Castell de Guardamar ha estat objecte de diversos treballs de restauració i ara el focus es posa en la museïtzació, que busca transformar este espai en un centre cultural i turístic de referència. Les actuacions inclouen la instal·lació de panells interpretatius, tecnologies immersives i recursos didàctics per a explicar la història del castell i el seu paper estratègic al llarg dels segles. En este sentit, l’objectiu principal és millorar l’experiència dels visitants, oferint-los una visió més completa de la importància històrica, arquitectònica i cultural del castell. A més, la museïtzació està concebuda com un element clau per dinamitzar el turisme cultural de la zona.
En concret, el projecte de museïtzació s’emmarca dins del pla global de restauració i posada en valor del castell, finançat en gran part amb fons europeus FEDER. Les obres prèvies han inclòs la consolidació estructural de les muralles, la recuperació d’espais emblemàtics i la millora de l’accessibilitat. En relació amb açò, lAjuntament de Guardamar del Segura ha destacat la importància de combinar la restauració patrimonial amb iniciatives com la museïtzació, que asseguren la seua sostenibilitat econòmica i social.
L’itinerari resultant conformarà un espai amb diferents fites museogràfiques, arquitectònicament reversibles, disposades sobre la superfície d’acabat existent i que versaran sobre distintes temàtiques distribuïdes en blocs. En total, s’actuarà en una superfície de 417,43 metres quadrats i el termini d’execució de les obres és de quatre mesos, una vegada s’inicien els treballs que obriran les portes a una nova etapa en la història del castell i del municipi del Baix Segura.