Segons ha informat el Govern de la República Popular Xinesa, en la Mar de la Xina s’ha trobat un gran tresor submergit: dos vaixells que van naufragar a principis del segle XVI carregats amb vora un miler d’objectes preciosos destinats a l’exportació. El descobriment és una prova de la prosperitat comercial de l’època i de les relacions que existien entre la Xina i la resta del món. Els derelictes van ser descoberts, a una profunditat de 1.500 metres i a uns 150 quilòmetres de les costes de l’illa de Hainan, en octubre de 2022, però el seu coneixement s’ha fet en tres etapes i en els darrers mesos s’ha procedit a la recuperació dels tresors que hi havia al seu interior.
.
Valent-se d’un submergible d’última generació, equipat amb un escàner làser tridimensional i càmeres d’alta definició capaces de capturar imatges panoràmiques i crear imatges en 3D detallades de l’àrea visitada, els investigadors han pogut accedir a la càrrega dels dos derelictes
Es tractava de vaixells que transportaven béns de luxe destinats per a vendre’s a terres llunyanes: peces esmaltades, porcellanes, atifells, petxines de caragols i fustes precioses, totes elles elaborades durant la dinastia Ming, que va governar la Xina entre 1368 i 1644. Segons l’arqueòleg cap del projecte, Song Jianzhong, el descobriment és “un important testimoni del comerç i els intercanvis culturals de l’antiga Ruta de la Seda marítima que permetrà promoure estudis comparatius de civilitzacions; en especial, les peces ceràmiques ens donaran informació de fa cinc-cents anys totalment desconeguda fins ara”.
.