‘Aixovars per a l’eternitat’, una exposició sobre els rituals funeraris bizantins al Baix Segura

by | 05/06/2024

Visitable en el MARQ d'Alacant fins al maig de 2025
Temps de lectura: 2 minuts

El MARQ ha presentat una nova exposició, Aixovars per a l’eternitat. El ritu funerari en el Cabezo del Molino, que es podrà visitar en el vestíbul del museu, mostrat durant un any quatre conjunts de joies bizantines trobades en la necròpoli de l’esmentat jaciment, localitzat a Rojals.

L’exposició està comissariada per Teresa Ximénez d’Embún, arqueòloga i tècnica d’Exposicions de la Fundació CV MARQ, a partir dels resultats obtinguts en els treballs de recerca duts a terme des de l’any 2018 en l’enclavament del Cabezo del Molino, un projecte que forma part del Pla Anual d’Excavacions de la Diputació d’Alacant, a través del MARQ, amb la col·laboració des dels seus inicis de l’Ajuntament de Rojals i el Museu Arqueològic i Paleontològic d’esta localitat. A través de la museografia, panells explicatius i un vídeo narratiu, Aixovars per a l’eternitat mostra un particular moment de la història: el de l’època bizantina, ja que el Cabezo del Molino és un dels primers jaciments de la façana ibèrica mediterrània en el qual s’ha pogut constatar la presència de població procedent de Bizanci en els segles VI-VII, en este cas gràcies a una gran necròpoli que, a més, és una de les primeres manifestacions en el nostre territori de comunitats cristianes en el món rural.

En el jaciment destaca l’elevat nombre d’enterraments infantils trobats -segurament víctimes de la greu epidèmia anomenada la Pesta de Justinià– i la localització d’un conjunt de sepultures femenines d’edats molt jóvens -entre 6 i 12 anys- que presentaven un tractament molt especial davant la mort. Estes xiquetes van tindre una mort sobtada i prematura que els va impedir realitzar en vida rituals de gran rellevància social, com el casament. Per això, en la seua mort i amb el màxim de les cures, van ser abillades de manera especial, amb joies pròpies de les nóvies. En estos casos, com explica Ximénez d’Embún, “el ritu funerari documentat ha sigut impactant i commovedor i ens ha deixat conjunts compostos per collarets i pendents, de matèries primeres d’alta qualitat com l’ambre, el bronze i la plata, la pasta vítria o les pedres semiprecioses com la cornalina i la turquesa”.

Et pot interessar