La Cassoleta, lloc de pelegrinatge gastronòmic a Potries

by | 16/02/2025

El xef Pep Solà aposta per una cuina de proximitat i ecològica
Temps de lectura: 2 minuts

Pep Solà es definix com a “cuiner orgànic” i, no debades, abans que xef ha sigut filòsof. De fet, durant sis anys, entre 2015 i 2021, va comandar els foguers del restaurant Fusta Orgànic en el nucli històric de Gandia, primer al carrer Dona Teresa i després al de la Puríssima, on, junt amb Ana Pericàs, explicaven el seu procés gastronòmic com un model circular: del camp a la taula i de la taula al camp, amb una cuina de proximitat i principalment fresca i ecològica, fora en el pa, la verdura, els formatges, la carn, el peix, el vi o les preparacions, els envasos i el reciclatge final.

Un any després d’aquell tancament, Pep va obrir La Cassoleta a l’encisador poble de Potries, a penes a 15 minuts de la capital de la Safor i casualment al carrer Gandia, número 4. La filosofia, mai millor dit, continua sent la mateixa: kilòmetre 0 en tot allò que puga vindre d’unes poques desenes de quilòmetres a la redona, respecte conscient pel medi ambient, anades i vingudes entre el menjar tradicional valencià i la cuina de creació, i un gust regalat pel detall i l’atenció al comensal que nota tot aquell qui s’acosta. Per si fora poc, sempre que pot, La Cassoleta organitza saraus variats, amb música en directe alguns divendres i caps de setmana o jornades gastronòmiques especials.

De fet, ls meues darreres visites han estat pel 2n PutxeroFest, que donava la benvinguda al 2025 amb unes coques de mullador i un bon putxero amb les seues pilotes embolicades en col, i pel Porrat de Sant Blai, amb un indiscutible menú de 30 euros que incloïa: Pa amb allioli i tomaqueta; Formatge fresc, dàtils, sardina marinada i salmorreta: Bollit, pastisset de calçots a la brasa, olives negres i romesco; Coca de pasta bona amb carxofes, bufa i tomaca seca; una Olleta de Sant Blai que pegava un esclafit, amb penques, nap, xirivia, fesolets i pilotetes; i, per a postres, un bescuit de cacaua i cacau amb crema de cítrics i gelat. Una oferta desbordant, com també té lloc este mateix diumenge de mitjan febrer, amb un menú de 25 euros conformat per: Pa amb allioli i tomaqueta; Ensalada de bonítol i sardina amb formatge blanquet i salmorra; Calçots; Embotit, fesols i creïlles; i coca de xocolate per a les postres…

Una meravella per als sentits, que qualsevol dia, amb els menús constantment canviants de Pep Solà, es pot trobar amb altres tipus de coques (com la d’albergínia a la flama i sobrassada); ensalades (com la de sépia amb pésols), fideuaes i arrossos de tota classe (al forn; d’ànec i naps; d’ànec i bolets de temporada; de polp i penques amb nyora); peixos com l’abadejo confitat; carns com l’espatla de corder al forn de les muntanyes de la Marina; casca en arribar el Nadal i altres dolços típics en cada època, etc. En definitiva, per als amants de la bona cuina, La Cassoleta de Potries s’ha convertit en un lloc de pelegrinatge gastronòmic a les Comarques Centrals Valencianes. Obri tots els dies a dinar menys dilluns i dimarts, i a sopar els divendres i els dissabtes.

Vicent Baydal (València, 1979) és editor, historiador i cronista oficial de la ciutat de València. Ha publicat, entre altres llibres, Els valencians, des de quan són valencians?, València no s’acaba mai, Del Sénia al Segura. Breu història dels valencians i Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història. 

Et pot interessar