Els cromos de la guerra (II)

by | 28/05/2024

En esta segona entrega l’autor ens parla dels cromos 1936-37 del València FC
Temps de lectura: 2 minuts

Una vegada feta una succinta anàlisi sobre les característiques bàsiques del conjunt de cromos del Monopolio de cerillas y fósforos, detallarem en este article i el següent la manera com es troben representats els clubs valentins, començant pel València FC, l’únic que estava en Primera. El disseny de la col·lecció –i la composició de les plantilles, per tant– es realitzà entre desembre de 1935 i febrer de 1936, raó per la qual existix una discordança entre dates i noms: tot i que s’especifica que els esportistes participen en la temporada 1936-1937, l’adscripció correspon a la mitat de la temporada prèvia.

La selecció de futbolistes del València són vint-i-cinc cromos, marcats entre els números 55 a 79: Amadeo Ibáñez (55), Rogelio Santiago Lelé (56), Juan Ramón Santiago (57), Severiano Goiburu (58), Juan Rosado (59), Manuel Guijarro Pirulo (60), José Vilanova (61), Gaspar Rubio (62), José María Maguregui Arín (63), Jaime Doménech (64), Santiago Zubieta Santi (65), Tomás Estors (66), Antonio Conde (67), Onofre Lerma (68), Manuel Santa Catalina (69), Carlos Iturraspe (70), Carlos Petreñas (71), Inocencio -i no IgnacioBertolín (72), Victoriano Santos (73), Guillermo Villagrá (74), Benito Torregaray (75), Juan Melenchón (76), José Saló (77), Enrique Cano (78) i Manuel Bermúdez (79).

En el transcurs de la temporada 1935-36 esta plantilla patí tres modificacions notables: en febrer de 1936 va morir, d’una pulmonia, el migcampista Santa Catalina, que, tot i el seu traspàs, continuà figurant a la col·lecció. A més, en març l’equip registrà l’alta de Salvador Blasco, procedent de l’equip amateur. I a les acaballes del mes d’abril, el club de Mestalla incorporà Juan Hilario Marrero, que apareixia en els cromos entre els jugadors del Madrid FC amb el número 259.

Si la col·lecció haguera de reflectir de manera ajustada la temporada 1936-37, la plantilla seria substancialment diferent. Juntament amb els jugadors que renovaren contracte, tant de manera professional (Amadeo, Lelé, Juan Ramón, Goiburu, Guijarro, Vilanova, Arín, Doménech, Conde, Iturraspe, Bertolí, Villagrá, Melenchón, Blasco i Cano) com amateur (Lerma), haurien de formar-ne part tres incorporacions presents en la col·lecció –Vicent Martínez Català (167, del Llevant FC), Antonio Rodríguez Antolín (176, del Barakaldo) i Simón Lecue (263, del Madrid)-, així com un nombrós grup de futbolistes que foren incorporats a l’equip entre agost de 1936 i juliol de 1937, entre els quals podem destacar a Francisco Mateo (procedent del Britannia de Gibraltar), José Richart (en rebel·lia durant la temporada 1935-36), Antonio Ferrando (del Gimnàstic FC) i els components del València amateur Manuel Alepuz, José Arnau i Basilio Nieto.

José Ricardo March (Patraix, 1983), és periodista i professor de Llengua Castellana i Literatura a Secundària. Ha publicat diversos llibres sobre la història de l'esport valencià. Silla de enea (2022) és l’últim.

Et pot interessar

Els cromos de la guerra de l’Hèrcules FC

Els cromos de la guerra de l’Hèrcules FC

José Ricardo March ens ha detallat els cromos pertanyents a les plantilles del València FC, Llevant FC i Gimnàstic FC, però trobem un últim equip valencià, l’Hèrcules FC.

Un catxirulo indecent

Un catxirulo indecent

El Llevant UD tria per a la temporada del 115 aniversari l’equipació de la fusió forçada pel règim franquiste en el 39 i ni tan sols encerta els colors originals