À Punt estrena el pòdcast ‘1238. La conquesta de València’

by | 08/10/2024

Set capítols de 45 minuts dirigits per l’historiador Vicent Baydal
Temps de lectura: 2 minuts

Este 9 d’Octubre, quan es complixen 786 anys des que el rei Jaume I d’Aragó entrà triomfalment a València, encapçalant les hosts que conqueriren la ciutat als andalusins de l’emir Zayyan Ibn Mardanish, després de cinc mesos de setge, À Punt estrena el pòdcast 1238. La conquesta de València, dirigit per l’historiador Vicent Baydal. La producció consta de set capítols de 45 minuts de durada aproximadament, que narren els fets de la vida del mateix Jaume I i l’ocupació de les terres islàmiques que van donar lloc al Regne de València i que són l’origen del poble valencià.

Ací, a través dels extraordinaris documents que representen l’autobiografia del Llibre dels fets, les cròniques de Bernat Desclot i Ramon Muntaner i les fonts àrabs, es reconstruïx la vida de l’esmentat rei des de la seua complicada infància fins a la mort, enmig d’una gran insurrecció islàmica liderada pel seu principal enemic, el visir al-Azraq. En concret, els successius capítols es titulaen: “Jaume I, un rei en dificultats”; “L’inici de tot plegat: de Mallorca a Morella”; “En nom d’Al·là, el Clement, el Misericordiós”; “De Borriana a la Batalla del Puig”; “La caiguda de València i la creació d’un nou regne”; “La conquesta interminable” i “Les terres més enllà de Xixona i el malson de Jaume I”.

Tot un repàs al procés de la conquesta que es va produir durant la llarga vida del monarca, entre els anys  1208 i 1276, i que trobà l’oposició dels habitants musulmans de les taifes i governacions andalusines de Balansiyya, Shatiba, Algezira, Daniyya i Mursiyya. Així, les terres valencianes, des de Morella fins a Biar, de Borriana a Dénia, de Sogorb a Alzira o de Xàtiva a Elx, conformen els paisatges que marquen les fites d’este apassionant viatge per la història valenciana, en el qual els oients sentiran parlar les diverses llengües romàniques que empraven els conqueridors.

1238. La conquesta de València és un pòdcast d’À Punt creat en associació amb Plaza Pòdcast, amb guió, narració i direcció editorial de Vicent Baydal; amb l’actor Enrique Pacheco –l’speaker del València Club de Futbol a Mestalla– com a Jaume I; Clemente López com a director d’actors d’un repartiment que inclou, a més, a Daniel González, Clara Laguarda, Rafael Nácher, Greta Ruiz i Jorge Tejedor; Tòfol Cabeza com a lingüista; amb gravació, direcció i producció executiva de Rafa Lupión per a Plaza Pòdcast; amb producció executiva d’Inés Mengual i gestió de continguts de Chelo Ribera per a À Punt, i disseny sonor de Lomar Produccions. La producció ja oferix la seua pàgina en les plataformes d’À Punt, Ivoox i Spotify.

Et pot interessar