El fons fotogràfic Ribes Marco, al Col·legi Major Rector Peset

by | 29/09/2024

Va ser germà de Demetrio Ribes i metge del València FC
Temps de lectura: < 1 minut

Gràcies a Valencia Photo, Festival Internacional de Fotografia i Debat de València, es pot vore a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset una tria de l’activitat fotogràfica de José Ribes Marco que ha fet Francesc Vera, el curador de l’exposició. José Ribes Marco (València 1877-Godella 1935) va prendre centenars d’imatges, principalment estereoscòpiques, una modalitat que a principi del segle XX. Les imatges recullen moments de la intimitat de la llar, instantànies de les visites al Mas del Jutge, a Llíria, o records d’un dia de platja d’una família benestant de la València de l’època.

Jose Ribes Marco fou un metge especialista en obstetrícia, germà de l’arquitecte Demetrio Ribes Marco, amb qui va compartir l’afició per la fotografia. Sempre s’ha considerat que el seu fill Jose Ribes Bigné fou el primer metge del Valencia FC, però hi ha diverses notícies al diario Pueblo de 1929 i 1934 que esmenten a José Ribes Marco ja com a metge que atén els futbolistes del València d’aleshores.

Les còpies de l’exposició, realitzades mitjançant impressió pigmentària, s’han fet a partir de la restauració digital dels arxius obtinguts en escanejar les plaques originals del fons Ribes Marco. El criteri seguit ha estat retocar les taques de pols i els pèls adherits a l’emulsió així com també corregir les erosions produïdes per manipulacions i condicions de conservació poc acurades al llarg de tot un segle. A més de les imatges a la sala de la Muralla es mostra una de les càmeres de Ribes, el visor de plaques i altres objectes.

L’exposició es pot visitar fins al 13 d’octubre de dimarts a divendres, d’11 a 19 hores, i dissabte, diumenge i festius d’11 a 21 al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4).

Et pot interessar