La destrucció de camps i estadis valencians

by | 05/11/2024

La devastació ocasionada per la DANA ha colpit durament, també, el món del futbol valencià.
Temps de lectura: 2 minuts

A banda de les irreparables pèrdues humanes, han patit danys severs molts dels camps i instal·lacions esportives de la comarca de l’Horta Sud: així, han quedat negats o destruïts els camps del Castellar i el Discóbolo, situats a les pedanies valentines de Castellar-L’Oliveral i La Torre; els d’El Palleter i El Terrer, a Paiporta; els poliesportius municipals de Benetússer, Aldaia, Sedaví i Alfafar; el camp Vicent Moreno de Massanassa; el recinte futbolístic El Molino de Bugarra; l’estadi municipal d’Algemesí; alguns dels camps de la Ciutat Esportiva del Llevant a Bunyol o l’estadi Mundial 82 i el Complex Esportiu de Catarroja, entre altres. També s’han vist afectats espais com el camp de La Murta de Xiva o el Camp d’Esports Riu Magre de Carlet.

La destrucció d’escenaris esportius a conseqüència de fenòmens naturals incontrolables té dos dramàtics precedents en la nostra història: en 1982 les riuades produïdes en el denominat octubre tràgic, agreujades en alguns punts de la nostra geografia per la pantanada de Tous, afectaren de manera molt significativa un total de 19 clubs de les comarques centrals i del sud: la UD Carcaixent i el Novelda CF (3a Divisió); l’Algemesí CF i la UD Alzira (Preferent); la UD Antella, la UD Vallense, la UD Càrcer i la PD Ayorense (1a Regional); l’Esp. Alzireny, el Sollana CF, el CD Polinyà, la UD Verdegàs i el CD Agostense (2a Regional); la UD Benimuslem, l’At. Carcaixent, la UD Sumacàrcer i el Racing d’Algemesí (3a Regional) i societats de futbol base com l’Avidesa Atlètic i l’Agost CF.

Vint-i-cinc anys abans d’esta dramàtica situació, l’any 1957, el cap i casal patí el desbordament del Túria, que afectà gran part de la ciutat, destruint diversos recintes esportius, entre ells dos espais emblemàtics, el camp de Mestalla, acabat de reformar, i el de Vallejo. Els equips titulars dels dos estadis, València CF i Llevant UD, es varen vore obligats a disputar els seus següents partits fora de casa fins a la reparació de les seues instal·lacions: els granotes no tornarien a jugar a Vallejo fins l’1 de desembre; els blancs haurien d’esperar una setmana més per a tornar a xafar l’herba del seu estadi.

Fotos: arxiu José R. March

José Ricardo March (Patraix, 1983), és periodista i professor de Llengua Castellana i Literatura a Secundària. Ha publicat diversos llibres sobre la història de l'esport valencià. Silla de enea (2022) és l’últim.

Et pot interessar

Massa crítica, a compte de Lisci

Massa crítica, a compte de Lisci

Hui visitem Anduva, on el romà que estigué una dècada en Bunyol està obrant un milacre amb la plantilla més modesta de Segona.

Muntanya russa

Muntanya russa

Després de tres partits terribles, el Llevant oferí la millor versió del curs contra el Màlaga i té opcions de col·locar-se en ascens directe.

Crisi de joc i actitud

Crisi de joc i actitud

Els tres partits posteriors a la ‘barrancà’ estan marcats per les males decisions de Calero i un futbol lamentable