Entre ‘chien et loup’

by | 19/02/2025

Quina és la diferència entre un notable alt i un excel·lent baix, o entre un suspens pels pèls i un aprovat justet?
Temps de lectura: 2 minuts

Sempre m’ha intrigat la diferència entre un notable alt i un excel·lent baix, o entre un suspens pels pèls i un aprovat justet. Segons Theodor Sturgeon, “no hi ha res que siga absolutament d’una manera”, res és absolut i immutable, tot és gris (en el millor sentit). I Unamuno diu en Del sentimiento trágico de la vida (Renacimiento, 1913) que tant la certesa absoluta que la mort és la fi de la consciència personal com la que esta consciència perdura més enllà de la mort ens farien la vida impossible; que hi ha un amagatall recòndit on tant qui creu en la vida futura com qui està convençut que la mort és la fi es diuen alguna vegada Qui sap!; que és impossible que mai no aflore:

a la conciencia ese rumor de la incertidumbre. No comprendo a los hombres que me dicen que nunca les atormentó la perspectiva del allende la muerte, ni el anonadamiento propio les inquieta; y por mi parte no quiero poner paz entre mi corazón y mi cabeza, entre mi fe y mi razón; quiero más bien que se peleen entre sí”.

Eixe dubte que traspua és fe? Quan algú dubta en allò que creu, la fe (certesa) i el dubte (escepticisme) són com allò que viu entre mitges, aquella fina línia entre un bé alt i un notable baix. Quan un creient i un incrèdul es diuen Qui sap!, són com eixes notes. (Tot i que ignore qui seria quina).

Parlant de notes, es pot establir la mateixa analogia entre un fa sostingut i un sol bemoll? La meua ignorància musical, tot i els estudis infantils de solfeig i piano, m’impedix seguir per eixe camí. Mentres busque un expert en el tema, pense en altres llimbs, espais d’una fascinació personal. Recorde el senyor Valdemar, el personatge de Poe suspés entre la vida i la mort. O la dita francesa que titula este article, procedent del llatí Inter canem et lupum i al·lusiva a aquella hora del crepuscle quan tots els gats són negres, semblant al lapse entre la vigília i la son. En tots els exemples, la diferència entre un estat i un altre s’aguanta per un pèl. Em pregunte si el pèl pertany al camell bíblic que passa per l’ull de l’agulla.

Jean Murdock (Reus, 1972) és llicenciada en Filologia Anglesa i postgrau en Tècniques Editorials. Es dedica a la traducció i l’edició professional i és autora del blog literari Huellas.

Et pot interessar

Coneixement de sobres

Coneixement de sobres

On hui acudim a Internet, abans consultàvem volums monumentals on hi havia de tot i més, com en uns encants

La follia

La follia

Un tema musical recorre els segles, tot i que no està inclòs en el Voyager que va per l’univers