Un simposi internacional commemora els 600 anys de la mort de Jordi de Sant Jordi

by | 18/06/2024

S'inicia amb un recital poètic este dimecres 19 de juny
Temps de lectura: 2 minuts

El Simposi Internacional “Tots jorns aprench e desaprench ensemps”: 600 anys de Jordi de Sant Jordi commemorarà el sext centenari de la mort del poeta i cavaller valencià Jordi de Sant Jordi. Se celebra en la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València els dies 19, 20 i 21 de juny, dates en què, fa sis-cents anys, arribà a València la notícia de la seua mort, que tingué lloc a Ocaña el 18 de juny de 1424. El Simposi s’inaugura el dimecres 19 de juny a les 20 hores en l’Espai Cultural de la Facultat amb un recital poètic de versos de Jordi de Sant Jordi a càrrec d’Eduard Carmona i el guitarrista Guillem Callejón.

L’objectiu del simposi, dirigit per Marina Navàs de la Universitat de València i Marta Marfany de la Universitat Pompeu Fabra, és fer balanç de l’estudi de la figura i l’obra del poeta al llarg de la història i conéixer les principals novetats i aportacions més recents. En definitiva, es vol retre homenatge a un dels millors poetes de les lletres valencianes de tots els temps, que en les 18 composicions que han arribat fins a nosaltres va saber harmonitzar amb mestria el llegat clàssic i l’herència de la tradició trobadoresca amb les novetats europees de rabiosa actualitat, com la lírica francesa d’arrel musical o la poesia italiana, amb Dante al capdavant. La seua poètica experimental creà escola entre els segles XV i XVI i ha sigut admirada, lloada i imitada pels poetes contemporanis i posteriors, de Carles Riba a Vicent Andrés Estellés.

El simposi, plantejat com una activitat de caràcter internacional, amb investigadors d’universitats valencianes, catalanes, castellanes, italianes, franceses, angleses i nord-americanes, tindrà vint-i-una ponències convidades, totes d’especialistes reconeguts en l’obra de Jordi de Sant Jordi, en el context històric, cultural i literari en què va viure o en la seua recepció i fortuna posteriors. Així, per exemple, compta amb la presència dels traductors de l’obra de Sant Jordi a altres llengües, amb catedràtics medievalistes, jóvens investigadors i també emèrits de diversos àmbits i procedències. L’assistència, tant al recital poètic com a les sessions del simposi entre el dimecres 19 i el divendres 21 de juny, és lliure fins a completar l’aforament.

 

Et pot interessar