L’Ajuntament de Valènci ha adjudicat el contracte per a la prestació del servici d’inventari, catalogació, digitalització i intervencions puntuals de conservació preventiva i/o curativa de les restes de l’anomenada tortada de Goerlich, el conjunt arquitectònic que ocupà l’espai central de la plaça de l’Ajuntament entre les dècades de 1930 i 1960, obra de l’arquitecte municipal Javier Goerlich. Es tracta d’un element urbà que, tal com ha recordat el regidor de Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, “va ser una de les imatges de postal més conegudes de la ciutat”. En concret, el conjunt va ocupar l’espai central de la plaça entre els anys 1933 i 1961, quan va ser demolit, i els diferents elements aprofitats per a ser reutilitzats en diferents localitzacions, de manera dispersa. Per això, el govern municipal va impulsar ja a finals de l’any passat el projecte per a la recopilació i posada en valor de tots els elements del conjunt.
El contracte per a l’inventariat, catalogació, digitalització i intervencions puntuals de conservació curativa de les restes de l’obra de Goerlich, així com la valoració tècnica sobre la possible reutilització de les peces, ha sigut adjudicat a l’empresa Javier Hidalgo Mora, SL, que compta amb un equip multidisciplinari per a dur a terme els treballs. El pressupost d’adjudicació és de 105.903,12 € (IVA inclòs), i el termini d’execució 2 mesos i mig, prorrogables a tres i mig. El projecte inclou la realització dels següents treballs: inventariat, catalogació, dibuix i digitalització de les restes arquitectòniques, i intervencions puntuals de conservació d’alguns d’ells. I, posteriorment, l’elaboració d’una proposta amb alternatives de recuperació i/o reubicació de les peces propietat de l’Ajuntament que tinguen algun valor arquitectònic i/o artístic.
El regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha recordat que “dins de la política municipal de recuperació del patrimoni històric es troba també la recuperació d’aquells elements singulars i particulars que han sigut imatge de la ciutat”. En este context, el consistori porta ja un temps treballant en la tortada de Goerlich, “amb l’objectiu de donar-li una nova vida i recuperar allò que va ser una imatge icònica de la nostra ciutat durant el segle XX”. Els treballs permetran determinar amb exactitud la quantitat de peces que es conserven d’esta obra de Goerlich repartides per diferents punts de la geografia valenciana i el seu estat de conservació. El Servici de Patrimoni Històric i Artístic de l’Ajuntament coordinarà l’inventariat i catalogació de les peces, així com les intervencions puntuals de conservació en peces singulars en les quals perille la seua integritat. La iniciativa inclou també un estudi sobre la possibilitat de reutilitzar o reubicar algunes de les peces pel seu valor, realitzant, si és el cas, una proposta d’alternativa d’ubicació, integració i presentació dels elements conservats.