Què es podrà vore en ‘Del Castell a la Vila. #Gandia770anys’?

by | 30/09/2024

Una exposició comissariada per Frederic Aparisi i Joan Negre
Temps de lectura: 2 minuts

El Palau Ducal de Gandia acull des del 3 d’octubre fins al 17 de novembre l’exposició Del Castell a la Vila, una mostra gratuïta que recorre els 770 anys d’història de la ciutat. Els comissaris de l’exposició, Frederic Aparisi, professor de la Universitat de València i vicedegà de Cultura en la Facultat de Geografia i Història, i Joan Negre, director del Museu Arqueològic de Gandia i arqueòleg municipal, expliquen que esta exposició és fruit de dècades d’investigació i d’excavacions que llancen llum sobre els primers segles de la ciutat.

En concret, l’exposició repassa els orígens de Gandia des de la conquesta del castell de Bairén per les tropes de Jaume I fins a la fundació de la vila en 1254. Segons Aparisi, “l’objectiu és contar l’evolució de Gandia des de les seues primeres etapes, quan Jaume I va repartir terres i es va consolidar la vida urbana en la nova vila“. A més, explica que la mostra també aborda moments clau com el saqueig de la ciutat durant la guerra de Castella en el segle XIV, que va obligar la població a refugiar-se al castell.

Un dels grans atractius de l’exposició és la presentació de peces arqueològiques inèdites. Joan Negre destaca que els visitants podran vore “un xicotet forn portàtil, únic en la península Ibèrica, descobert durant les excavacions de 2024 al castell de Bairén“. Així mateix, esmenta la troballa d’una vaixella completa trobada en un pou en el centre de Gandia, possiblement relacionada amb una epidèmia, com la pesta de 1348. Igualment, entre els elements destacats de l’exposició, Aparisi ressalta la importància de documents històrics com el de distribució d’aigües de 1244, que descriu una xarxa de reg encara vigent. “Este document ens permet conéixer als primers habitants de Gandia“, assenyala el comissari.

Negre explica que el Palau Ducal s’ha convertit en l’escenari d’esta mostra a causa de la falta d’espai en el MAGa. “Des que finalitzem la tercera exposició permanent, no disposem de lloc per a muntar mostres temporals. Per això, el Palau es presenta com un marc ideal, encara que esperem que en el futur s’habilite el tercer pis del Palau com a nou Museu de la Vila“, afirma. Per la seua part, Aparisi convida tota la ciutadania a visitar l’exposició: “És una oportunitat única de vore documents i peces arqueològiques que mai abans s’havien mostrat junts. L’exposició reflectix el treball coral d’investigadors, combinant excavacions i estudi d’arxiu“. L’exposició estarà oberta al públic de manera gratuïta en el Palau Ducal de Gandia fins al 17 de novembre.

Et pot interessar