Morella llança el vídeo promocional del 55 Sexenni

by | 07/07/2024

Tindrà lloc entre el 17 i el 27 d'agost
Temps de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Morella acaba de llançar el vídeo promocional del 55 Sexenni, creat per Juanan Querol, que convida a tots a conéixer la festa i disfrutar de les danses i celebracions característics d’esta celebració valenciana tant especial. En concret, el poble de Morella celebra enguany la 55a edició de les seues festes majors en honor a la Mare de Déu de Vallivana. Des del 17 fins al 27 d’agost tindrà lloc este novenari festiu amb danses úniques i particulars quadres bíblics què recorren els carrers del municipi engalanats especialment per a l’ocasió. El Sexenni està declarat com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, Festa d’Interés Turístic Estatal i Bé d’Interés Cultural Immaterial. Estes distincions les compartix, a més, amb l’Anunci, la festa que se celebra un any abans i inicia el període sexennal on actualment es llancen fins a cinquanta tones de confeti.

El 14 de febrer de 1673 les autoritats civils de la Vila, a petició del poble de Morella, van jurar un vot a la Mare de Déu de Vallivana en senyal d’agraïment després de lliurar-se d’una terrible plaga de pesta l’any 1672. El vot consistia en el compromís de celebrar un solemne novenari cada sis anys en honor de la Verge. Des d’aquell any el jurament s’ha complit, interromput solament en temps de guerres, i se seguirà complint el 2024, el 2030, 2036, 2042, etc. La festa se celebra durant la segona quinzena d’agost, precedida d’un any de preparatius per a elaborar els adorns dels carrers de Morella. Este treball d’artesania popular consistix a confeccionar grans dissenys ornamentals que presidixen el recorregut de les processons sexennals. Durant un any els veïns i veïnes de Morella realitzen els tapissos a força de finíssim paper arrissat. Una vegada instal·lats, Morella es convertix en un museu per la bellesa i delicadesa d’eixos adorns.

El Sexenni arranca amb la Rogativa que arranca de Morella fins a l’ermitori de Vallivana per a traslladar a la Mare de Déu des del santuari fins al poble. El retorn és solemne, molt emotiu, com ho és l’entrada a Morella de centenars de romers i romeres portant torxes i acompanyant la menuda imatge de la patrona de Morella. És l’eix de les festes del Sexenni, l’arribada de la Verge de Vallivana. A partir d’eixe moment transcorre el novenari, nou dies de festa major que organitzen i patrocinen els gremis dels sectors socials i econòmics, aspecte que ha anat evolucionant i adaptant-se a les noves realitats. Els gremis actuals són la Gent Gran, Llauradors i Ramaders, Professions, Indústria i Transport, Comerç i Turisme, Arts i Oficis i la Joventut. També participen en l’organització les colònies Morellano-Catalana i la de Morellans pel Món. A més, el primer dia del novenari és a càrrec de l’Il·lustríssim  Ajuntament de Morella i el Reverendíssim Clergat.

Cada dia desfila un Retaule, una processó on concorren diverses tradicions culturals. Cada gremi aporta la seua dansa, música i altres elements com l’impressionant Carro Triomfant, del gremi de Professions, Indústria i Transport. El carro, de gran bellesa, està adornat per llenços del pintor Cruella del segle XIX i porta a xiquets i xiquetes vestits d’àngels representant, entre altres símbols, les Virtuts Teologals, els atributs reials de Morella: Fidel, Fort i Prudent. Per la seua banda el gremi del Comerç conserva el quadre de les Heroïnes Bíbliques, presidit per la reina Esther. Este grup destaca per l’espectacularitat dels vestits, amb brodats de pedreria.

Finalment, les danses del Sexenni són úniques, d’origen molt antic i constituïxen un altre dels atractius del Sexenni, a més que desfilen tots els dies del Novenari. Els Torneros, la dansa de la ciutat, està integrada per jóvens abillats amb una bella indumentària i que ballen una sèrie de passos de difícil realització i de molta originalitat. És una de les danses valencianes més antigues . Després, estan les danses de Teixidors, Arts i Oficis, Llauradors i Llauradores, o Les Gitanetes. En tots els casos és destacable les indumentàries, coloristes i originals, a més de la música de dolçaina i tambor que acompanya a cada gremi. El Sexenni conta també amb la instal·lació de dos convents, realitzats a força de paper arrissat, en els quals xiquets vestits de capellans, i xiquetes de monges, respectivament, canten cançons al pas de les processons.

 

Et pot interessar