La mítica Duralex, salvada de la fallida pels treballadors

by | 27/07/2024

Es convertirà en una cooperativa de la majoria d'empleats
Temps de lectura: 3 minuts

L’oferta d’adquisició formulada per una majoria d’empleats de la mundialment famosa fàbrica de vidre Duralex, amb el suport pels polítics locals, ha sigut la triada pel jutjat mercantil d’Orleans que s’encarregava del seu concurs de creditors. Per tant, no serà el final de Duralex, ja que la proposta de SCOP, Societat Cooperativa Obrera de Producció, impulsada per bona part dels 226 empleats de la fàbrica i la direcció ixent ha sigut escollida en un tribunal ple a gom, on el jutge ha volgut destacar un “projecte de màrqueting i comercial coherent i seriós” amb “fortes garanties“, que serà capaç de mantindre les “activitats dels empleats en condicions assolibles“.

Un desenllaç doblement feliç per a la fàbrica ubicada a La Chapelle-Saint-Mesmin, declarada en fallida per l’abril de 2024, ja que, entre les ofertes que hi havia sobre la taula, el projecte d’esta cooperativa en què els empleats són els socis majoritaris era l’únic que garantia la salvaguarda de tots els llocs de treball. Per a començar, entorn de 150 empleats dels l’empresa han finançat el capital inicial “amb un import de 500 euros per persona“. Un altre argument que ha tingut pes en la decisió del tribunal és que la cooperativa tenia el suport de la majoria de càrrecs municipals de l’àrea. De fet, la capital departamental d’Orleans s’ha oferit a comprar el recinte de la fàbrica per un import estimat entre 5 i 8 milions d’euros, per ajudar a convèncer els bancs a finançar l’adquisició i permetre una entrada immediata de nous diners per a l’empresa. Este suport dels actors públics ha sigut decisiu, ja que ha permés a la nova cooperativa obtindre ajudes de la banca com el Crédit Agricole i Caisse d’Epargne, que s’han compromès a cedir 4 milions d’euros per a la compra de l’empresa i les seues accions.

Per tant, les altres dos ofertes d’adquisició, d’industrials, han sigut rebutjades pel jutge. La més important provenia de l’empresa Tourres et Cie, propietària d’altres dos fàbriques de vidre. L’opció va tindre el suport de la CGT, tot i que tenia previst eliminar una cinquantena de llocs de treball, però el sindicat la considerava més sòlida econòmicament que la feta com a SCOP. La tercera oferta la va fer un grup industrial familiar que només preveia retindre 125 treballadors. “Ens sentim alleujats per tots els empleats, que han lluitat com lleons durant mesos“, va dir el director de la fàbrica, François Marciano, després de les deliberacions. Qui serà el nou director general de Duralex ha volgut destacar la solidesa d’una aposta que “és tot un projecte industrial”. Per a recuperar números, els representants de la cooperativa han previst, sobretot, revisar la política comercial de l’empresa, que s’ha paralitzat en els darrers anys. També s’hi preveu la compra de noves màquines i una renovació de les gammes.

Segons la majoria de treballadors que ara formaran la cooperativa, els propietaris ixents (la French Glass House) i els seus accionistes tenen molt a vore amb els contratemps recents de Duralex. En l’any 2023 la companyia va anunciar una facturació de 25 milions d’euros i una pèrdua de 12 milions, unes dificultats atribuïdes a l’augment del cost de l’energia i la caiguda de les vendes. “Embargaments, guerres, el cost de l’energia… No estarem segurs tampoc amb la cooperativa. Per això hem de vendre, vendre molt”, diu Mickaël, un dels treballadors que s’encarrega del control de qualitat. “El més difícil està per fer“, reconeix també Suliman El Moussaoui, un delegat sindical. “Ara ens hem de posar a treballar“, diu un altre treballador, Dominique. “Però l’avantatge és que ara treballem per a nosaltres mateixos, i ja no per als accionistes”.

Et pot interessar