Early Music Morella vincularà la programació i activitats de la seua tretzena edició amb el 55 Sexenni, una festivitat que el municipi dels Ports va iniciar en 1673 en senyal d’agraïment després de lliurar-se d’una terrible plaga de pesta l’any anterior; i commemorarà els 300 anys de l’Orgue de Turull, finalitzat per Francesc Turull en 1724 per a la Església Arxiprestal de Morella, el més important de la geografia valenciana. El XIII Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes del 19 al 25 de juliol amb el lema Ritual, s’endinsarà en el món espiritual, de la tradició, el costum, la festa, la llegenda i el folklore.
El Sexenni, declarat com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial, és una celebració amb 351 anys d’història que en l’origen consistia en el compromís de celebrar un solemne Novenari cada sis anys en honor de la Mare de Déu de Vallivana. El festival precedix enguany a esta reconeguda celebració que compta amb danses úniques i particulars quadres bíblics que recorreran els carrers de Morella, engalanades per a l’ocasió, en les seues festes majors que tindran lloc del 17 fins al 27 d’agost.
En Early Music Morella, amb la direcció artística del musicòleg Carles Magraner, es podran escoltar melodies del Misteri d’Elx, cants de tradició oral vinculats al cicle de la vida, la Dansa de la Mort, rituals gregorians, cants monàstics, celebracions paralitúrgicas com el Cant de la Sibil·la, així com els miracles de Santa Maria, amb les seues més de 400 cantigues, drames assumpcionistes, la Visitatio Sepulchri, misses polifòniques, cançons per al ball i Oficis de Tenebres. Un univers musical vinculat a la ritualitat, tradició viva lligada a la funcionalitat i la celebració de cada moment de l’existència. També cants tradicionals, de bressol, de trilla, de bodes, balls, cants litúrgics, danses profanes, melodies cortesanes, però sempre lligats a la vida i que suposen elements clau en la cultura que es transmeten de generació en generació i reflectixen les creences i valors d’una comunitat.
D’una altra banda, cal apuntar que la Basílica o Església Arxiprestal Santa Maria la Major de Morella compta amb l’orgue de Turull, fabricat pel mestre que li dona nom, Francesc Turull (Cretes, Matarranya, 1670 – Morella 1734). Actualment és de transmissió mecànica, consta de 3.645 tubs i és considerat un orgue històric i un important element patrimonial. Va ser construït entre 1717, any de l’encàrrec, i 1724, any de lliurament.
En total, l’Early Music Morella albergarà 12 concerts i nombroses propostes complementàries, comptarà amb la presència de prestigioses formacions, músics, cantants i artistes com Capella de Ministrers, Laia Blasco, Françoise Atlan, Pablo Márquez, Acadèmia CdM, Eduardo Egüez, el Cor d’Early Music Morella, Delia Agúndez, Atsuko Takano, Silke G. Schulze & Toni Aparisi; així com una trobada de música i dansa tradicional a càrrec d’Eduard Navarro, grups emergents de música antiga i una vetlada lliure de poesia i música. A més, s’oferiran actuacions per a gaudir de músiques renaixentistes, visites guiades, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga i classes de ioga.
En el seu vessant formatiu, el curs estarà a càrrec de rellevants músics i és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa, combinant la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca general d’estudis i investigació en estos temes i abasta repertoris diversos que potencien el mestissatge cultural.