La presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha posat en valor la inversió de 1,2 milions en el Palau dels Santjoans de Cinctorres, propietat de la mateixa institució, per a revitalitzar la comarca dels Ports. El projecte, que actualment es troba en obres i encara ja la seua recta final, permetrà adequar com a museu este emblemàtic palau de Cinctorres.
El Palau dels Santjoans està situat en el centre de la població, entre la Plaça Vella i el Sol de Vila, o destaca com edifici del gòtic civil nobiliari. Va pertànyer a la casa noble dels Santjoans. L’edifici té el seu origen en el segle XV, encara que la seua estructura actual és del XVII. Es tracta d’un palau d’estil gòtic aragonés, que es troba molt bén conservat externament. Consta de dos altures i la seua façana és de pedra despuntant un aleró de fusta. Té una torre quadrada amb coberta a quatre aigües en el vèrtex de la qual apareix la Creu de Malta. A l’interior conserva els escuts heràldics en policromia de les famílies del palau i en una altra sala, en un pis superior i la més destacable, hi ha un espectacular paviment cobert de ceràmica zoomòrfica.
L’actuació de la Diputació de Castelló permetrà adequar l’immoble per a convertir-lo en “un referent cultural i turístic”, segons ha manifestat la màxima representant de la institució, qui ha indicat que “cultura i turisme es fusionen en este magnífic enclavament que està a punt de reobrir les seues portes al públic”. Des que van començar els treballs d’adequació i restauració per a la seua utilització com a museu, s’han anat desenrotllant diverses intervencions, per part de Virtuarch Studio, centrades a dotar a l’edifici de les instal·lacions necessàries per al seu ús com a museu. Per a la restauració dels diferents elements i revestiments del palau s’han emprat les tècniques de restauració mínimament agressives. S’han eliminat els elements impropis i s’han realitzat les neteges necessàries per a donar, d’esta manera, llum i esplendor senyorial a un palau amb molta història.
Pel que respecta al pati exterior s’ha procedit a la seua urbanització, protegint i posant en valor els seus elements arqueològics. A més, s’han reforçat els forjats que es trobaven debilitats i s’ha dotat a l’edifici d’un ascensor, una plataforma salvaescales i un nou nucli de comunicació vertical mitjançant escala metàl·lica i barana de vidre amb la finalitat de fer accessible l’edifici i que tot aquell visitant que ho desitge puga accedir al palau i gaudir de les seues meravelles.