El llibre imprés més antic de la Corona d’Aragó, exposat en La Nau

by | 30/04/2024

En el 550 aniversari de les 'Obres o trobes en lahors de la Verge Maria'
Temps de lectura: 2 minuts

L’any 1474 arran de la convocatòria d’un certamen poètic, es publicaven a València les Obres o trobes en lahors de la Verge Maria. Era el primer llibre imprés a la Corona d’Aragó i el primer de caràcter literari de la península Ibèrica. L’impressor, l’alemany Lambert Palmart, i el text –les composicions presentades al certamen– reflectixen els processos de difusió d’una nova tecnologia, la impremta de tipus mòbils, i la seua recepció en una ciutat, València, que era alhora un nucli comercial i centre d’un gran dinamisme cultural, i molt especialment literari.

A mitjan del segle XV Johannes Gutenberg, associat a Johannes Fust, imprimia al seu taller tipogràfic de Magúncia el primer llibre  a Europa: la Bíblia de 42 línies. En vint anys, la invenció de Gutenberg, es difonia per Europa i arribava a València via Itàlia, on s’havien assentat els primers impressors alemanys. L’establiment de Palmart fou prompte seguit pels de Nikolaus Spindeler, Cristoph Cofman o Llop de Roca.

A València la impremta arrelà perquè era la resposta que necessitava una burgesia d’alt nivell cultural que comptava amb una literatura autòctona florent, unida a una economia molt activa i a una comunicació mercantil constant per les rutes mediterrànies. Es creava així una xarxa de professions i activitats al voltant del llibre imprés que anava des dels editors-llibrers i els impressors fins als venedors i el públic lector. Uns lectors –i lectores– que, acostumats com estaven als manuscrits, influïren per tal el nou llibre imprès els imitara en la seua forma i escriptura.

L’únic exemplar conservat de les Obres o trobes en lahors de la Verge Maria es custodia a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València. Per a commemorar el seu 550 aniversari, la Biblioteca presenta l’exposició Trobes: 550 anys de la impremta a València. La mostra es podrà visitar entre el 25 d’abril i el 8 de setembre del 2024 a la sala Duc de Calàbria i la de Bigues del Centre Cultural La Nau. En la primera, s’exposarà l’exemplar original de les Trobes i una selecció d’incunables de la col·lecció de la Universitat. La sala de Bigues oferirà l’oportunitat de fer una immersió en el món de la impremta, la seua invenció i la seua difusió per Europa.

Com a activitat complementària, del 28 d’abril al 26 de maig, la rèplica de la impremta de Gutenberg (propietat de l’Associació d’Amics del Museu de la Impremta. Senat del Museu) romandrà instal·lada a l’entrada de la sala Duc de Calàbria i se’n mostrarà el funcionament estampant la primera pàgina de l’incunable de les Trobes en l’horari següent: dimarts, dijous i diumenges, de 10 a 13 h, i dimecres, de 16 a 19 h.

Et pot interessar