El Llevant UD impulsa la repatriació de les despulles de Josep Ballester Gozalvo

by | 13/04/2024

Va ser fundador i el primer president de l'FC Llevant, en el Cabanyal

El Llevant UD ha reunit en l’Estadi Ciutat de València a alguns dels molts descendents de José Ballester Gozalvo, que va tindre dotze germans. El fundador del Llevant UD va morir en l’exili en 1970 al costat de la seua parella Teresa Molins i mai va poder tornar al Cabanyal, on la seua família té un panteó. El club, animat per una sèrie de persones (historiadors, professors, periodistes, familiars i aficionats) que formen part de la comissió anomenada Pepet i Tereseta, ha iniciat el procés per a recuperar les seues despulles, i amb ell part de la història llevantinista.

Fa poc dos professors de l’Institut Josep Ballester Gozalvo, Paco Santamans i Irene Alcolea, em van contar que un d’ells havia visitat la seua tomba a França, perquè l’institut on treballen porta el nom del fundador i primer president de l’FC Llevant i que les seues restes es trobaven en un cementeri prop de París; ell i la seua dona, Teresa Molins Ballester, mereixien tornar”, segons ha explicat la directora de Comunicació i Relacions Externes del club, Puri Naya, que, després de parlar amb Emilio Nadal, responsable de Patrimoni Històric del Llevant, va presentar la proposta al Comité de Direcció.

El mateix Nadal ha assenyalat que “Ballester no és només una figura important en el llevantinisme, sinó en el futbol en general, perquè va impulsar el primer moviment organitzatiu del futbol, va ser jugador, legislador i fins i tot àrbitre, perquè en 1909 estava tot per fer, ja que la separació entre jugador i afició no es va donar fins a la dècada de 1920”. Per la seua banda, Naya ha indicat que “recuperar les restes de Josep Ballester i Teresa Molins suposa establir la base principal de la creació del Llevant UD i sustentar la seua història a partir d’un fet de gran rellevància històrica, reivindicant, a més, la figura d’un home culte que va impulsar el que hui som”.

A la reunió han assistit alguns dels descendents de Ballester Gozalvo. Ara comença un procés d’aprofundiment en la història dels inicis del futbol a la ciutat de València i de la família Ballester, a partir sobretot del treball iniciat fa quinze anys pels periodistes Felip Bens i José Luis García Nieves i per altres investigadors que s’han interessat pel fundador del Llevant i han realitzat desenes de publicacions sobre el tema. Durant les darreres setmanes els professors Santamans i Alcolea han continuat fent accions en el seu institut, on hi ha un cor que du el nom de Tereseta, i han recollit informació entre les persones que més han estudiat la història de Ballester. Així, el pròxim 15 de maig a les 18 hores el mateix Felip Bens junt amb José Ignacio Cruz i José Ricardo March participaran en una taula redona a la qual també assistirà Emilio Nadal i moderarà Puri Naya en el mencionat institut de secundària Josep Ballester Gozalvo.

 

Foto: ‘Tereseta i Pepet’