Capella de Ministrers recupera cançons medievals sobre les relíquies de la Catedral de València

by | 02/06/2024

Entre elles la que la Casa Reial considerava el Sant Calze
Temps de lectura: 2 minuts

Capella de Ministrers recupera la música conservada a la Catedral de València (al voltant del 1480) entorn del Sant Calze amb les partitures de La festa de les nostras relíquias i un text devocional que data de 1820. La formació, dirigida per Carles Magraner recopilarà estes peces inèdites després de “una àrdua labor d’investigació i musicológica, 593 anys després que arribara a la ciutat del Túria el que la tradició de la casa reial de la Corona d’Aragó considerava la relíquia del Sant Calze del Sant Sopar de Jesucrist”.

El rei Alfons el Magnànim va portar les relíquies del tresor sagrat de la Corona d’Aragó al Palau del Real de València en 1432 abans de viatjar a Nàpols, que conqueriria i on fixaria la seua cort. En eixe context, per tal d’obtindre finançament per a les campanyes bèl·liquies, la pràctica totalitat del reliquiari reial va passar en 1437 a la Catedral de València, on es troba des de llavors. Amb la cessió del monarca, la col·lecció de relíquies de la Seu es va vore enriquida d’una forma extraordinària i arran d’això es va establir el costum de mostrar-les als fidels el segon dia de la Pasqua de Resurrecció, seguint un protocol que tal vegada era reflex del de La festa de les nostras relíquias que se celebrava en la capella reial de Barcelona cada 9 de novembre.

A València era el mateix bisbe qui s’encarregava de mostrar les relíquies, una després d’altra, mentres es feia una oració, i concloïa amb la benedicció als fidels amb un himne associat a cadascuna d’elles, segons s’indica en un manuscrit de la Catedral posterior a la data del depòsit d’Alfons el Magnànim. En eixes partitures apareixen uns textos, en valencià i llatí, que diuen: “Devots cristians, este és el mateix Calze en el qual el Dijous del Sopar el nostre Senyor va consagrar la seua preciosa Sang; és de pedra àgata cornalina oriental; concedeix molts perdons. Amb gran devoció, digueu així: Oh Calze sant! Amb reverència, devotament et venerem, car en tu el Senyor va consagrar la Sang el licor de la qual guarix la fetidesa dels nostres crims”. El cor respon: “Als febles els va donar a menjar el seu cos i als tristos els va donar a beure la seua sang, dient: rebeu este Calze; beveu tots d’ell”.

Uns sis segles després, Carles Magraner subratlla que: “Estem molt il·lusionats amb esta recuperació fruit d’un gran treball de recerca i amb la possibilitat de difondre el patrimoni musical del Renaixement valencià i hispànic”. El violagambista i musicòleg remarca que “este repertori posa música al nostre rellevant llegat, també a una llegenda, i a una celebració que donem a conèixer quasi sis-cents anys després de l’arribada a València del Sant Calze i altres relíquies de la casa reial de la Corona d’Aragó”. Mitjançant esta iniciativa, Capella de Ministrers brindarà l’oportunitat de tornar a poder escoltar estos repertoris inèdits en el seu pròxim projecte, una vegada que la cerimònia d’ostentació d’este tresor sagrat de la Catedral de València fora suprimida fa molt de temps. El treball ve a complementar el que ja van publicar en el 2018 amb el títol El Grial.

Et pot interessar